Miks rahastas oma abikaasa firmale laene andnud peaminister kaude ettevõtet, mis on üritanud tegutseda Venemaal viimase võimaluseni, küsis Eesti Päevaleht tänases juhtkirjas. Kaja Kallas peaks avalikkust veenma, et polnud sellest moraalselt väga küsitavast ärist teadlik ei raha andes ega ka hiljem.

Lehe järgi sõltub Eesti kui tillukese riigi julgeolek suurel määral sellest, kui usaldusväärsena me juhtkonna tasandil rahvusvahelisel areenil mõjume. Lääne avalikkuse silmis on Eesti nägu seotud just Kaja Kallasega, kes on teinud Ukrainale toetust koondades väga head tööd, ent nüüd on meie kuvandis mõra.

„Peaminister võiks seda tunnistada ja võtta tunnetatava silmakirjalikkuse eest vastutuse. Kaja Kallas peaks esitama tagasiastumispalve. See ei tähenda tingimata ametist lahkumist. Rahvasaadikud saaksid talle uue mandaadi anda – juhul kui peavad möödalaskmist piisavalt tühiseks,“ pakkus Eesti Päevaleht lahendust.

Siiski pole Eesti 200-l ega sotsidel huvi teemasse kriitiliselt süüvida, aga ilma Reformierakonnata on enne järgmisi valimisi sisuliselt võimatu uut valitsust moodustada. Kallasele oleks ainus tegelik oht see, kui oravaparteis toimuks moraalsest piinlikkusest tingitud paleepööre. Paraku ei luba sealsed esimesed reaktsioonid sügavamat sisekaemust loota, lõpetab Eesti Päevaleht tänase juhtkirja.

Postimees on juhtkirjas veelgi kriitilisem, nende arvates on Kallase aeg läbi. Neljapäeva toimunud pressikonverentsil esines peaminister Postimehe arvates väidetega, mis pole vastuolus mitte üksnes varasemate sõnadega, vaid on ka loogilises vastuolus: esmalt ütles Kallas, et tema abikaasa lõpetas Venemaaga seotud ärid kuu pärast Ukraina sõja puhkemist, hiljem rääkis aga tegevustest, mida abikaasa tänavu septembrist enam ei jätka.

„Kui üht ja sama mõistet (nagu näiteks „äri Venemaaga“) kasutatakse eri tähenduses, on tegemist hämamisega, mis ei ole lääne kultuuriruumis aktsepteeritud argumenteerimisviis, leidis Postimees. Ent lisaks tegevustele, mis on kas lõppenud või mitte lõppenud või lõppevad varsti, hämas Kaja Kallas pressikonverentsil Venemaaga äri teinud ettevõtete omandisuhtest rääkides.

Vastuseid me kolmapäeval ega neljapäeval ei kuulnud ja pole põhjust arvata, et kuuleksime neid laupäeval või pühapäeval, resümeeris Postimees juhtkirjas ja andis peaministrile soovituse hakata juba täna pakkima.

Äripäev kirjutas juhtkirjas, et Kaja Kallas saanuks „igal juhul halvana paistva juhtumi edasi eskaleerumist pidurdada ja loo klaarimist alustada siis, kui ta oleks puhkenud pahameele suhtes mõistmist avaldanud,“ misjärel õnnestunuks tõenäoliselt ka detailidest lähemalt rääkida.

Vabanduse palumine olnuks praeguses olukorras Äripäeva arvates igati asjakohane, kuid selle asemel kuulis üldsus Kallaselt üksnes kinnitusi, et ta pole millegi vastu eksinud. Kas sellega on saanud alguse peaminister Kallase lõpp, küsib Äripäev toimetuse seisukohavõtus, vastates, et kõik sõltub sellest, kui suureks skandaal paisub, kuid „Kallas lisas tublisti õli tulle“.

Õhtulehe juhtkirja kohaselt „oma abikaasa Venemaa-suunaliste ärihuvidega viimase aja ühte tõsisemasse skandaali sattunud peaminister Kaja Kallas sipleb nagu kala võrgus ja mässib end paraku iga keeruga üha rohkem kinni“. Leht leiab, et praegune olukord on infosõjas Venemaale väga magus. „Võime olla kindlad, et see leiab oskuslikku ärakasutamist,“ lisatakse juhtkirjas.