Kaja Kallas alustas juttu sellega, et tema on õnnelikus abielus ning küsimuse all on tema abikaasa äripartneri tegevus, mida ta nüüd kommenteerib.

Ta sõnas, et tal puudub detailne ülevaade oma abikaasa äritegevustest ning nädala alguses, kui ajakirjanikud tema poole pöördusid, uuris ta tegevuse kohta rohkem.

Kallas sai abikaasalt teada, et hetkel osutatakse teenust ainult ühele Eesti ettevõttele ja ka see on lõppfaasis. Kallas ütles, et ettevõte ei ole rikkunud sanktsioone ega ka kirjutamata reegleid.

„Abikaasa sõnul on neil firmas sees isegi selline majasisene reegel, et kui nad seda vedu teevad, siis isegi kütust ei tohi tankida Venemaal, et mitte ühtegi eurot, dollarit või rubla Venemaale ei jäeta,“ rääkis Kallas.

Kallas lisas, et temalt ei ole mõtet küsida kõne all olevate ettevõtete äriliste otsuste kohta, sest tema ei ole sellega seotud ning tema päevad peaministrina on niigi pikad.

Mida talt saab küsida, on hinnang tegevuse eetilisusele, ütles Kallas. „Olen jätkuvalt sellel seisukohal, et igasugune äritegevus Venemaaga peab olema lõppenud nii kauaks kuni kestab Venemaa agressioon Ukrainas. Ja seda minu teada minu abikaasa kuu aega peale sõja algust on ka teinud.“

Kallas lubas avatult vastata küsimustele, mis puudutavad konkreetselt teda. „Ma luban teile, et mul ei ole midagi varjata ja ma ei ole midagi varjanud,“ lisas ta.

Vaata artikli päises olevast videost, mida rääkisid sel teemal ka välisminister Margus Tsahkna ja regionaalminister Madis Kallas. Siin näed aga küsimustevooru ajakirjanikega:

Delfi uuris küsimustevoorus peaministrilt, et tema jutust jäi kõlama, et ta pole üldse kursis abikaasa äritegevusega. Samas andis ta ettevõttele laenu, aga ei tundnud huvi, millise äritegevuse jaoks? Millal algne summa tagasti maksti ja miks ta andis uue laenu?

Kallas vastas, et tema usaldab oma abikaasat. „Kui ta küsib laenu siis ma seda laenu annan kui mul see võimalus on anda. Nii nagu ei vastuta pangad äritegevuse eest mille eest laenu antakse ei vastuta ka mina ja ma arvan vähemalt, et sellises toimivas abielus see nii on,“ rääkis ta.

Kallas lisas, et ettevõte, kellele ta laenu andis oli Novaria Consult ja see on täiesti teine firma. „Tulenevalt minu abikaasa haridusest, siis tema finantsinvesteeringutes on tunduvalt tugevam kui mina ja seetõttu ma olengi sellesse ettevõttesse andnud laenu ja selle ka tagasi saanud,“ rääkis peaminister.

Delfi uuris ka, et kas peaministri meelest on logistikategevus Venemaal aktsepteeritud.

Sellele Kallas selget vastust ei andnud ning kordas ennast, et ta on jätkuvalt seisukohal, et igasugune äritegevus Venemaaga peab lõppema kuniks sissetung Ukrainasse Venemaa poolt käib.

„Ja seda minu abikaasa kinnitusel tegid nemad kuu aega peale sõja algust, nad lõpetasid oma tegevuse Venemaal, küll aga osutas STARK logistics teenust Eesti ettevõttele. Kuna ühtegi käivet Venemaale ei tehta, isegi kütust ei osteta, siis tema (peaministri abikaasa Arvo Hallik) ei saanud aru, et teenuse osutamine Eesti ettevõttele on olemuslikult vale,“ rääkis Kallas. „Nüüd, kui see on selge, siis on selge, et sellele tõmmatakse selge joon vahele ja seda septembrist alates enam ei tehta, aga tõepoolest, ei tegele mina tema äritegevusega ja ei ole selle vastu tõesti huvi tundnud, andke andeks. See on tema asjad, need on minu asjad ja nii lihtsalt on. Me usaldame teineteist, see on abielu.“

Vaata videost lähemalt, mida pressikonverentsil Kallase käest veel küsiti!