„Oleme valmis vahetama Ukraina NATO-liikmesuse Belgorodi vastu,“ vastas Zelenskõi küsimusele. „Meil on üks dokument ja see on [Zelenskõi esitatud novembrikuine] rahuplaan. Meil on üks soov: rahu.“ Zelenskõi lisas, et õiglane rahu ja Ukraina territoriaalse terviklikkuse säilimine on kogu maailma huvides.

NATO peasekretäri kabinetiülem Stian Jenssen tõstatas maade loovutamise teema eelmisel nädalal Norras toimunud konverentsil. Tema sõnul võiks sõja üks lahendusi olla see, kui Ukraina loovutaks Venemaa okupeeritud territooriumi ja ülejäänud Ukraina võetaks NATO-sse.

Vastuseks ajalehe VG küsimusele täpsustas Jenssen, et Venemaa kannab praegu tohutuid sõjalisi kaotusi ja uute alade hõivamine paistab ebareaalne. „Küsimus on pigem selles, mida Ukrainal õnnestub tagasi võita,“ lisas Jenssen.

Hiljem nimetas ta öeldut veaks ja ütles, et oleks pidanud avaldust nüansseerima. Jenssen rõhutas, et ukrainlased ise peavad hindama, millistel tingimustel ja mille üle on nad valmis läbirääkimisi pidama. „Kui, ma rõhutan, kui jõutakse punkti, kus saab läbi rääkida, siis on sõjaline olukord maastikul, territoorium, kes kontrollib mida, absoluutselt keskne ning sellel on tingimata otsustav mõju sellele, kuidas selle sõja võimalik tagajärg hakkab välja nägema,“ ütles Jenssen. „Just seetõttu on otsustava tähtsusega, et me toetaksime ukrainlasi sellega, mida nad vajavad. Teine tähtis asi on see, et Ukraina vajab tulevikuks julgeolekugarantiisid.“

Jaga
Kommentaarid