Pere Sihtkapital tuli jutuks kontekstis, kus opositsionäärid on asunud Reformierakonda süüdistama erinevate skandaalide fabritseerimises – seda nende hinnangul eesmärgiga viia tähelepanu endale valulikelt teemadelt eemale. Paljude teiste seas on seda joont hoidnud näiteks nii Keskerakonna juht Jüri Ratas kui ka Isamaa parlamendisaadik Riina Solman.

Kaja Kallas (Reformierakond) märkis, et eks opositsioon teeb sedasi oma tööd.

„Opositsiooni roll on kogu aeg valitsust kritiseerida. See ei tähenda, et kuidagi tõele vastab,“ ütles ta Delfile. „Küsiksin opositsiooni esindajatelt vastu: nende töö tulemusena oleme jõudnud sellisesse kohta. Kui Pere Sihtkapitalile antakse 30 miljonit... Me praegu otsime neid kokkuhoiukohti igal pool. 30 miljonit vist 2018. aastal... See 30 miljonit on väga-väga suur raha. Miks siis jagati seda raha nii heldekäeliselt?“

Kallas viitas, et säärane priiskamine on sõja ja muu taolise taustal toonud valitsuse punkti, kus tuleb ohtralt kulutusi piirata.

Aruanded sellist summat ei toeta

30 miljonit eurot on number, mis pole Pere Sihtkapitali finantseerimise kontekstis varem meediast läbi käinud. Pilk sihtasutuse majandusaasta aruannetele ei näita samuti, et nende rahavood säärastesse kõrgustesse oleksid tõusnud.

Teadupärast eraldati sihtkapitalile juba enne selle asutamist justiitsministeeriumi kaudu miljon eurot – toona oli ministeeriumis pukis Isamaa liige Urmas Reinsalu. Järgmine riigieelarveline eraldis laekus nende kontole tänavu riigihalduse ministri otsuse kaudu – selle allkirjastas Riina Solman, kes kuulub samuti Isamaa ridadesse.

Pere Sihtkapitali rahastuse teemal peeti riigieelarve kontrolli erikomisjonis eile istungit. Lähemalt saab sellest lugeda siit.