Palts postitas Facebooki pildi Eesti Päevalehe ajakirjanikust Vilja Kiislerist, kes nõudis Pere Sihtapitali uuringuskandaali kriitiliselt analüüsivas arvamusloos Tartu Ülikooli dekaani Raul Eametsa ametist vabastamist.

Pildile kirjutatud fraasile „Naised, kes on sünnitanud vähem kui kolm last...“ lisas Palts oma postituses järgmist: „...ei võiks sel teemal kriitiliselt sõna võtta ja kasutama ära mingeid eksimusi oma poliitilise ideoloogia vankri ees.“

Ta toonitas, et see pole mitte etteheide – „sünnitamine on tõesti igaühe sügavalt isiklik asi“ –, küll aga on see postitus tehtud tema sõnutsi eesmärgil kutsuda inimesi üles leidma eneses empaatiavõimet oma isamaa suhtes.

„Oma isamaa suhtes, mille suurim probleem on madal sündimus,“ sõnas ta. „Õiged inimesed otsivad lahendusi, poliitideoloogid otsivad omakasu.“

Tõnis Paltsi postitus.

Endine justiitsminister Lea Danilson-Järg kritiseeris erakonnakaaslase postitust.

„Tõnis Palts, võta palun oma postitus maha! See on täiesti sobimatu. Ka mina ei nõustu Vilja Kiisleriga paljudes asjades, aga see ei saa olla õigustuseks isiklikule rünnakule. Oleme omaltpoolt väärikad, isegi kui keegi püüab meid alatult ja valedega rünnata. Isamaa on väärikas erakond, me ei maksa kätte,“ sõnas ta oma Facebooki seinal.

Paltsi postituse all võtsid sõna ka näiteks Eesti panga ökonomist Kaspar Oja („Väga madal, Tõnis Palts“) kui ka Eestimaa Roheliste juht Evelyn Sepp („Üle võlli labane ja mage! Tõestab veelkord, et riigil tuleb ära võtta nii raha kui andmed“).

Erakondade rahastamise järelevalvekomisjoni juht Liisa Oviir tõstatas topeltstandardite küsimuse.

„Aga kuidas meestega on? Need tohivad sõna võtta? Alates esimesest lapsest? Kolmandast? Ja kuidas külaseemendajatega on, kes igasse tallu mõne jätavad enne edasi liikumist? Ja nendega, kes seemendavad, aga oma kohustusi ei täida? Noh, seemendades riigi ees [kohustust - toim.] täidavad, aga elatist mitte makstes lapse ees mitte? Kuidas selle empaatiaga siis ikkagi on?“

Palts vastas seepeale, et ka vähem kui kolme lapse isad ei peaks sel teemal sõna võtma.

„Loomulikult ka need mehed, kel on vähe lapsi, ei võiks sel teemal kritiseerida,“ sõnas Palts Oviirile vastates. Ta pidas vajalikuks veel kord üle toonitada, et tema postitus ei ole kriitika nende suhtes, kel vähe lapsi on.