Esialgu ei ole selge, mida nende jõudude aktiveerimine ja kasutusele võtt tähendab. Avalduses öeldi ka, et lauale jäetakse kõik võimalused kriisi rahumeelseks lahendamiseks, vahendab CNN.

Nigeris valitseb poliitiline kaos alates juuli lõpust, kui presidendi kaardivägi kukutas riigipöördega valitud presidendi Mohamed Bazoumi. ECOWAS reageeris mõned päevad hiljem sanktsioonide ja ultimaatumiga võimu haaranud sõjaväehuntale: astuge nädala jooksul tagasi või tuleb potentsiaalne sõjaline sekkumine.

Ultimaatumi tähtaeg oli pühapäeval, 6. augustil, aga Nigeris midagi ei muutunud.

Elevandiluuranniku president Alassane Outtara ütles teleintervjuus, et kõigi 15 ECOWAS-i liikmesriigi juhid on püüdnud Nigeri huntaga dialoogi astuda, aga neile on öeldud, et hunta hoiab presidenti pantvangis edasi.

„Me ei saa lasta sel jätkuda, me peame tegutsema,“ ütles Ouattara.

Outtara sõnul peaks hunta võitlema relvarühmituste liikmetega, mitte röövima demokraatlikult valitud presidenti. Outtara lisas, et andis korralduse Elevandiluuranniku vägede mobiliseerimiseks ECOWAS-i operatsiooni ootuses.

Mali ja Burkina Faso, mille eesotsas on riigipöördega võimule tulnud sõjaväelased, on väljendanud Nigeri huntaga solidaarsust ning hoiatanud, et igasugust sõjalist sekkumist peetakse sõjakuulutuseks. Ka Guinea on teatanud, et toetab Nigerit.

Nigeri relvajõud näisid sel nädalal valmistuvat võimalikuks sõjaliseks sekkumiseks, teatas sõjaline allikas CNN-ile.

Mitmed analüütikud ütlesid CNN-ile, et sõjaline sekkumine Nigeris ei leia ilmselt aset kohe, sest ECOWAS-i vägede koondamine võtab aega.

ECOWAS ei teatanud mingit ajakava ja selle praegune eesistuja, Nigeeria president Bola Tinubu kinnitas, et jõu kasutamine oleks viimane võimalus.