„On tõenäoline täiendava NATO sõjalise kontingendi ja löögirelvade paigutamine Soome territooriumile, millega on võimalik anda lööke kriitiliselt tähtsatele objektidele Loode-Venemaa märkimisväärses sügavuses,“ lausus Šoigu Interfaxi vahendusel.

Šoigu sõnul on oht Venemaa sõjalisele julgeolekule lääne ja loode strateegilisel suunal kordades kasvanud.

Šoigu nimetas Soome ja potentsiaalselt ka Rootsi NATO-sse astumist „tõsiseks destabiliseerivaks faktoriks“ ja lisas, et pärast Soome NATO-ga ühinemist pikenes Venemaa maismaapiir alliansi riikidega pea kaks korda.

Šoigu nimetas ka NATO riikide väegrupeeringu suuruse Venemaa ja Valgevene liitriigi piiri vahetus läheduses.

„Võttes arvesse Ida-Euroopa riikide relvajõude, on liitriigi piiri vahetusse lähedusse paigutatud umbes 360 000 sõjaväelast, 8000 ühikut soomustehnikat, 6000 suurtükiväesüsteemi ja miinipildujat, 650 lennukit ja helikopterit,“ lausus Šoigu. „Põhja-Atlandi bloki regiooniväliste formeeringute suurus on alates möödunud aasta veebruarist kasvanud 2,5 korda ja ületanud 30 000 meest.“

Veel teatas Šoigu, et tal on informatsioon plaanidest moodustada regulaarsed Poola-Ukraina väekoondised Lääne-Ukraina okupeerimiseks.

„Lisaks sellele on olemas plaanid luua regulaarsel alusel niinimetatud Poola-Ukraina väekoondised väidetavalt Lääne-Ukraina julgeoleku tagamiseks, aga sisuliselt selle territooriumi järgnevaks okupeerimiseks,“ ütles Šoigu.

Jaga
Kommentaarid