Kolmanda taseme hoiatus oli antud saartele, Läänemaale, Pärnumaale, Viljandimaale, Valgamaale ja Võrumaale. Teise astme hoiatus, mis tähendab, et ilm on ohtlik, anti Raplamaale, Järvamaale, Jõgevamaale, Tartumaale ja Põlvamaale. Mujal Eestis kehtis esimese taseme hoiatus, mille puhul võib ilm olla teatud olukordades ohtlik.

„Äikese tekke tõenäosus on väga suur, kuna kontrast meie kohale jõudnud troopilise päritoluga õhumassi ja läheneva parasvöötmelise õhumassi vahel on väga suur,“ sõnas sünoptik Taimi Paljak esmaspäeva esimeses pooles. Sellise kontrasti tõttu on võimsate äikesepilvede all keeriste arenemine ehk trombide teke vägagi võimalik. „Kui nad tekivad, siis nad on purustava jõuga,“ hoiatas ta.

Trombide teke on vägagi võimalik.

Kuvatõmmis tormihoiatuse kaardist

Päeval tugevnes ida- ja kagutuul puhanguti 15–17 meetrini sekundis. Tormiga said esiti pihta saared, sealt liikus front edasi Lõuna-Eesti suunas. Sajuhulk oli kohati 30–50 mm, tuulepuhangud ületasid 25 meetrit sekundis. Sõrve poolsaarel, kust äikese- ja rahepilv on juba üle käinud, mõõdeti tipphetkil tuulepuhangute kiiruseks lausa 29 meetrit sekundis.

Täna prognoositav aga õnneks homsesse edasi ei kandu. „Kesk- ja Ida-Harjumaale ning Virumaale pole jahedam õhumass veel kohale jõudnud, seal läheb rohkem aega. Edasi sajab veel mitmel pool vihma, kohati võib olla äikest ja lühiajaliselt tugevamaid tuulepuhanguid,“ märkis Kairo Kiitsak kella 21 ajal.

Hea lugeja, saada täna infot ja pilte ilmaoludest oma kodukohas siin või vihje@delfi.ee!