Nii Eestis kui Ukrainas on jätkuvalt käimas kriminaalmenetlus, et uurida kuni märtsini 2023 MTÜ Slava Ukraina Ukraina toetuseks kulutatud annetuste kasutamist.

Tegevjuhi Anu Viltropi sõnul on MTÜ alates juulist analüüsinud oma seniseid tegemisi ning tegeletakse nende täpsema eesmärgistamisega.

„Oleme auditeerinud oma seniseid töö- ja otsustusprotsesse ning tegeleme hetkel nende korrastamisega. Muuhulgas on loodud: raamatupidamise sise-eeskiri, ostujuhis, partneri valiku juhis, mõju hindamise raamistik ning korrektne dokumendihalduse süsteem. See on vajalik selleks, et viia oma tegevused kooskõlla Vabaühenduste eetikakoodeksiga,“ märkis Viltrop.

Annetuste suurus on viimaste kuude jooksul kokku olnud 41 000 eurot. „9. mai seisuga, mil MTÜ Slava Ukraini juhatuses toimusid muudatused, oli organisatsiooni kontodel annetusi ligikaudu 664 000 euro väärtuses. 9. maist kuni juuli lõpuni on MTÜ Slava Ukrainile annetusi tehtud ligikaudu 41 000 euro väärtuses,“ lisas Viltrop.

Viltrop sõnas, et 41 000 eurot on jaotunud üsna ühtlaselt viimaste paari kuude jooksul, kuigi juulikuu oli annetuste poolest väiksem. „Ikkagi on hulk inimesi, kes on püsivalt või mittepüsivalt otsustanud Slava Ukraini tegevusi endiselt annetustega toetada,“ ütles ta ja lisas, et MTÜ kohta ilmunud lood ja kriminaalmenetlus on loomulikult mõjutanud annetuste suurust.

Ta lisas, et vähenenud on annetused ka teistele organisatsioonidele.

„Nüüd ongi keeruline ilmselt hinnata, kui palju on mõjutanud see skandaal ja kui palju on mõjutanud ikkagi see, et aeg läheb edasi ja tunne ei ole enam see, mis alguses. Võibki eeldada, et pärast mingit kriisi või probleemi on alguses annetajate hulk suurem,“ lisas Viltrop.

Üldkogul vastu võetud otsused

Üldkogul sõnastati ja kinnitati MTÜ Slava Ukraini tegevuste eesmärk, millest lähtuvalt plaanitakse alustada uusi projekte:

„MTÜ Slava Ukraini on 2022. aastal asutatud avalikes huvides tegutsev mittetulundusühing, mille eesmärk on Ukraina sõjaväe ja tsiviilelanikkonna toetamine elu säästva ja päästva abiga. Oma eesmärkide saavutamiseks pakub MTÜ Slava Ukraini Ukraina sõjaväele abi meditsiiniliste tegevuste korraldamiseks rindel ning pakub Ukraina sõjaväele ja tsiviilelanikele oskusi, teadmisi ja vahendeid sõjakahjudega toimetulemiseks.“

Lisaks lepiti kokku sammud põhikirja muudatusteks, muuhulgas ka see, et üldkogu, nõukogu ja juhatuse rollijaotus sõnastatakse põhikirjas. „Põhikirja muudatuste ettevalmistamine on juba töös ning üldkogu koguneb uuesti kuu aja jooksul,“ lisas Viltrop. Samuti lepiti kokku MTÜ finantsvahendite kasutamise kontrollmehhanismid.

Tegevused

Juulis võttis PULSE taktikalise meditsiini koolitustest osa 1242 sõdurit. „Käesoleva aasta maikuust alates on PULSE koolituse läbinud ning omandanud elupäästvad esmaabivõtted 2524 sõdurit. Koolitusi on läbi viidud järgmistes oblastites: Donetsk, Dnipropetrovski, Zaporižžija, Poltava, Mõkolaivi, Odessa, Vinnõtsja, Volõõnia, Kiiev, Kirovohrad, Hmelnõtskõi, Harkiv, Zitomõr,“ märgiti pressiteates.

„Koostöökokkuleppe raames toetab Slava Ukraini PULSEt 132 030 euroga ning plaanis on koolitada 8100 sõdurit. Taktikalise meditsiini koolitused õpetavad elupäästvaid esmaabivõtteid lahinguväljal. Hinnanguliselt suudab iga koolituse läbinud sõdur päästa enda ümber kuni 10 inimese elu,“ lisati pressiteates.

Juulis käis Slava Ukraini Võrus MilSpray tootmisüksuses, et näha, kuidas valmivad sõjaliseks maskeeringuks kasutatavad kamuflaažvärvid, mis peagi Ukraina poole teele lähevad. Augusti alguses toimetatakse kaitseväe abil Ukrainasse 24 000 purki MilSpray kamuflaažvärve, mis aitab samuti kaitsta Ukraina sõdurite elu.

Slava Ukraini on tegelenud ka Tallinna lao korrastamisega. Koostöös Riigikaitse Edendamise SA-ga annetati hulgaliselt sokke ja kindaid, aga ka arvuteid, telefone, ratastoole ja küünarkarke Tšernigivi lähedal hiljuti avatud sõdurite rehabilitatsioonikeskusele.