Ka Itaalia teatas täna, et pakub erilende oma kodanike Nigeri pealinnast Niameyst äratoomiseks, vahendab Reuters.

Nigeri piirid on kommertslendudeks suletud olnud alates president Mohamed Bazoumi kukutamisest sõjaväelaste poolt eelmisel kolmapäeval.

Nigeri demokraatlikult valitud valitsuse kukutamine on seitsmes sõjaväeline riigipööre Lääne- ja Kesk-Aafrikas vähem kui kolme aasta jooksul.

Prantsusmaal on olnud piirkonnas sõjaväelasi kümmekond aastat, et võidelda islamistlike mässulistega, aga mõned kohalikud ütlevad, et tahavad, et endine koloniaalvõim nende asjadesse enam ei sekkuks.

Nigeris on mässuliste vastastel ja väljaõppemissioonidel sõdureid ka USA-l, Saksamaal ja Itaalial. Sõjaväelaste evakueerimisest seni teatatud ei ole.

Pühapäeval põletasid hunta poolehoidjad Niameys Prantsusmaa lippe ja ründasid saatkonda, mille peale kasutas politsei pisargaasi.

„Võttes arvesse olukorda Niameys, vägivalda meie saatkonna vastu üleeile ja seda, et õhuruum on suletud ja meie kodanikud ei saa omal käel lahkuda, valmistab Prantsusmaa ette oma kodanike ja Euroopa kodanike, kes soovivad riigist lahkuda, evakueerimist,“ teatas Prantsusmaa välisministeerium. „Evakueerimine algab täna.“

Prantsusmaa välisminister Catherine Colonna ütles eile BFM TV-le, et protestil saatkonna ees ja sellele järgnenud süüdistustel, et Prantsusmaa tulistas rahvahulga pihta, on kõik tavalised destabiliseerimise koostisosad Vene-Aafrika stiilis.

Erasõjafirma Wagner omanik Jevgeni Prigožin tervitas eelmisel nädalal Nigeri riigipööret ja teatas, et wagnerlased on valmis tulema korda majja lööma.

Eile väljendasid Nigeri riigipöörajatele toetust naaberriikide Burkina Faso, Mali ja Guinea huntad.