Pikne tegi tänavu juulis inimeste kodudes sama palju kahju kui mullu nelja suvisema kuuga, juunist septembrini. „Kodudes on kahjustada saanud ruuterid, pliidiplaadid, väravaautomaatika, valveseadmed, küttepumbad, telekad,“ kirjeldas ERGO kindlustuse kahjukäsitlusvaldkonna juht Caterina Lepvalts. „Ehk siis koduelektroonika ja tehnoseadmed.“

Tänavu juulis tegeles ERGO kindlustus 20 eraisiku piksejuhtumiga, kokku on kahjud praeguse seisuga 26 550 eurot. Mullu juulis oli selliseid juhtumeid neli. „Otsetabamusi on õnneks vähe. Üldiselt lööb pikne kuskile lähedale ja vooluvõrgus tekib ülepinge, mis kahjustab vooluvõrgus olevaid seadmeid,“ ütles Lepvalts.

Kõvemini on pihta saanud ka ettevõtted. „Võrreldes 2022. aasta juuliga oli selle aasta juulis ettevõtete vaates kolm korda rohkem piksest tingitud kindlustusjuhtumeid,“ ütles Lepvalts.

Ka ettevõtete vaates saavad pikses enamasti kannatada erinevad elektroonikaseadmed. Juulis said ERGO kindlustuse kaitse all olevad ettevõtted piksekahjusid kokku 25 000 euro eest. „Kahjustusi said erinevad objektid alates lasteaedadest kuni hotellideni,“ ütles Lepvalts.

Suurima kahju põhjustanud juhtum oli majutusasutuses, mille valgustuse ja erinevad süsteemid lõi rivist välja umbes 10 meetri kaugusel hoonest maasse löönud välgu põhjustatud pingekõikumine. Löögist tekkis maapinnale väike kraater. „Kahjud on veel selgitamisel, õnneks inimesed viga ei saanud,“ lisas Lepvalts.

Päästeamet soovitab pikse lähenedes kodumasinad vooluvõrgust välja võtta. Kui teleka taga peaks olema antennikaabel, tuleks seegi eemaldada. Pikse ajal ei tohiks avada veekraani, ega teha ahju ega pliidi alla tuld, soovitab päästeamet. Vesi juhib hästi elektrit ning korstnasuitsus sisalduvad laetud osakesedki toimivad piksevardana.