Pärast uuesti võimule tulekut 2021. aastal on Taliban kehtestanud arvukalt keelde, mille hulgas on ka avaliku muusika esitamise keeld, vahendab BBC News.

Afganistani rahvusliku muusikainstituudi asutaja Ahmad Sarmast võrdles Talibani tegevust kuluurigenotsiidi ja muusikavastase vandalismiga.

„Afganistani rahvas on ilma jäetud kunstivabadusest... Muusikariistade põletamine Heratis on ainult väike näide Afganistanis toimuvast kultuurigenotsiidist Talibani juhtimise all,“ ütles Sarmast.

Heratis süüdatud pillide hulgas olid kitarr, harmoonium ja tabla, mis on teatud trumm, ning võimendid ja kõlarid, nagu on näha internetis avaldatud piltidelt. Paljud neist konfiskeeriti linna pulmapeaopaikadest.

Eelmisel korral, kui Taliban võimul oli, 1990. aastate keskelt kuni 2001. aastani, oli inimeste kogunemistel, televisioonis ja raadios keelatud igasugune muusika.

Sellele järgnenud kahel aastakümnel Afganistani muusikaelu õitses, aga Taliban naasis võimule 2021. aasta septembris ja see pani paljusid muusikuid riigist põgenema. Teatatakse, et lauljaid ja muusikuid on Afganistanis pekstud ja neid diskrimineeritakse.

Viimase kahe aastaga on Taliban kehtestanud ka muid rangeid piiranguid oma islamiseaduste tõlgenduse järgi.

Keeldude põhiosa puudutab naisi. Nad peavad riietuma nii, et näha on ainult silmad, ja neil peab olema kaasas meessoost sugulane, kui nad reisivad kaugemale kui 72 kilomeetrit.

Teismelistel tüdrukutel ja naistel on keelatud käia koolis, ülikoolis, spordisaalides ja parkides.

Eelmisel nädalal kästi riigis sulgeda kõik naiste juuksuri- ja ilusalongid, sest Taliban kuulutas need islamiga kokkusobimatuks.