Tegu on esimese korraga pärast pandeemia puhkemist, kui välisriikide esindajad üle piiri lubatakse, vahendab Reuters.

Hiina riikliku uudisteagentuuri KCNA teatel juhib Vene delegatsiooni kaitseminister Sergei Šoigu ja Hiina oma poliitbüroo liige Li Hongzhong. Külaskäigu ametlikus eesmärgina väisavad hiinlased ja venelased neljapäeval pealinnas Pyongyangis paraadi, kus tähistatakse 70 aasta möödumist Lõuna-Korea ja USA vastu saavutatud „võidust“.

Riik ei ole pärast 2020. aasta algust diplomaatide ega kaubandusdelegatsioonidel siseneda lubanud, mis kehtib ka Hiina ja Venemaa kohta.

USA on varem süüdistanud Põhja-Koread plaanis tarnida Venemaale mürske ja muud relvastust. Vastutasuks lubab Venemaa saata Põhja-Koreasse toiduabi, teatas Valge Maja märtsis. USA andmeil plaanis Venemaa nende küsimuste arutamiseks saata lähiajal Põhja-Koreasse delegatsiooni, mis ongi nähtavasti Šoigu visiidi eesmärk.

Juunis Venemaa päeva puhul esitatud õnnitluses ütles riigi valitseja Kim Jong-un, et toetab Vene invasiooni Ukraina vastu täielikult ning lubab käia „käsikäes“ Vladimir Putiniga. „Õiglus võidab kindlasti ja vene rahvas jätkab oma võidukale ajaloole kuulsuse lisamist,“ prognoosis Kim. Ka Putin on kutsunud üles kahe riigi sidemeid tihendama. Kaks riigijuhti kohtusid esimest ja seni viimast korda 2019. aastal Vladivostokis. Eelmise aasta lõpus alustas Venemaa taas Põhja-Koreasse nafta tarnimist, mis oli katkenud 2020. aasta septembris.

Jaga
Kommentaarid