Ukraina Riikliku Juurdlusbüroo (SBI) pressiteenistus edastab, et 22. juulil esitati Borisovile süüdistus ebaseaduslikus rikastumises 188 miljoni grivna (üle 4,5 miljoni euro) väärtuses ja tahtlikus kohustuste täitmisest kõrvalehoidmises.

Endine sõjaväekomissar püüdis end uurimise eest varjata. „Ta kasutas vandenõu elemente – muutis telefoninumbreid, autosid, asukohta ja nii edasi,“ kirjutab SBI pressiteenistus.

Borisov on hetkel vahi all ning teda ähvardab kuni 10-aastane vangistus. SBI kavatseb esitada avalduse kahtlustatava vahistamiseks ilma kautsjoni määramise võimaluseta.

Riiklik Juurdlusbüroo alustas 2023. aasta mais Jevgeni Borisovi suhtes menetlust võimu kuritarvitamise kohta. Uurijate sõnul andis ta oma alluvatele korraldusi jätta osa inimesi kindla tasu eest mobiliseerimata.

Juuni teises pooles avaldas ajaleht Ukraina Pravda informatsiooni, mille kohaselt ostsid Borisovi pereliikmed pärast 2022. aasta veebruaris väljakuulutatud üldmobilisatsiooni Hispaanias kinnisvara ja muud vara. Kõige peale kulutati üle nelja miljoni euro. Nii sai sõjaväelase ema villa ja tema naine kontoriruumi. Lisaks leidsid ajakirjanikud, et Borisovi ämmal on viimastel aastatel tekkinud terve autopark.

Ukraina president Volodõmõr Zelenski andis isiklikult korralduse Borisov ametist tagandada.