„Tahan kinnitada, et meie riik on võimeline Ukraina vilja asendama nii kommerts- kui ka tasuta alusel, seda enam, et meil on sel aastal jälle oodata rekordsaaki,“ kirjutas Putin, vahendab Interfax.

Putini sõnul eksporditi viljakokkuleppe raames aastaga Ukrainast kokku 32,8 miljonit tonni kaupu, millest üle 70% läks kõrge ja üle keskmise sissetulekuga riikidesse, sealhulgas Euroopa Liitu, samas kui sellistesse riikidesse nagu Etioopia, Sudaan, Jeemen või Afganistan läks alla kolme protsendi ehk alla miljoni tonni.

Putini sõnul ei täidetud ühtki kokkuleppe tingimust, mis puudutasid Vene vilja- ja väetiste ekspordi sanktsioonide alt vabastamist.

„Lisaks sellele tehakse takistusi isegi mineraalväetiste tasuta abivajajatele, kõige vaesematele riikidele andmisele. 262 tonnist toodangust, mis on blokeeritud Euroopa sadamates, õnnestus kohale saata ainult kaks partiid: 20 000 tonni Malawisse ja 34 000 tonni Kenyasse. Ülejäänud on endiselt eurooplaste vastutustundetutes kätes. Ja seda vaatamata sellele, et jutt käib sügavalt humanitaarsest aktsioonist, millele ei tohiks põhimõtteliselt laieneda mingid sanktsioonid,“ kurtis Putin.

„Võttes arvesse neid fakte, on oma humanitaareesmärki mitteõigustanud viljakokkuleppe jätkamine mõtte kaotanud. Me esitasime kokkuleppe pikendamisele vastuväited ja alates 18. juulist selle realiseerimine lõppes,“ teatas Putin.

Jaga
Kommentaarid