„Venemaa võiks selle sõja homme lõpetada! Kui nad tõmbaks oma väed Ukrainast tagasi, tunnistaks nende rahvusvahelisi piire ja lõpetaks ebainimlikud rünnakud Venemaa vastu... - tähendab, Venemaa poolt Ukraina vastu.“

Joe Bideni libastumine Vilniuses peetud kõnes oli õnnetu, kuid mitte andestamatu. Vaba maailma tähtsaimalt mehelt oodatakse laitmatut täpsust, kuid tegijal ikka juhtub. 80-aastase Bideni esimese ametiaja apsude kogum on aga pannud küsima, kas Ameerika president ikka teiseks ametiajaks passib.

Delfi kompileeris artikli päises asuvasse videosse mõned, kuid kindlasti mitte kõik Joe Bideni keele- (ning jala!) vääratused viimase aasta jooksul.

Mida ameeriklased arvavad?

Tänavu aprillis Reutersi/Ipsose poolt korraldatud uurimuses vastas 73% küsitletud ameeriklastest, et Joe Biden on liiga vana, et valitsuses töötada. Sealhulgas 63% demokraatlikest valijatest, kelle hulgas on mure Bideni vanuse üle ajapikku tõusnud. Teise valitsusaja lõpuks oleks Biden 86-aastane.

„Ma ei taha kõlada nagu ageist (keegi, kellel tekivad eelarvamused vanusest lähtuvalt - A.A.), aga tema vanus on juba omadega sealmaal. Kas meil on vaja valida president, et ta oma ametiajal sureks?“ kommenteeris üks valija väljaandele NPR.

„Liiga vana, liiga vana!“ kordasid mitmed, keda küsitles NBC News. Väljaande hinnangul on küsimus omavahel ka vabariiklastest poliitikud kahvlisse ajanud - Bideni vanus on ehk liigagi ilmselge puudus, et oma kampaanias seda rõhutada. Lisaks on Valge Maja selle osavalt enda kasuks pööranud, viidates Bideni vanusest tulenevale arukusele ja heale otsustusvõimele, kujutades teda aktiivsena ning heas vormis.

New York Times avaldas juunis pika analüüsi Bideni vananemisest, mille tarbeks räägiti kümnete endiste ja praeguste Bidenile lähedaste ametnikega. Seal rõhutati, et kuigi ta kõnnak on jäänud jäigemaks, hääl kähedamaks ning juuksed hallimaks, on ta kinniste uste taga endiselt otsustav, hea mäluga ning silmapaistva vastupidavusega, mahutades niigi tihedasse graafikusse tihti rohkemgi, kui talt palutakse.

„Mu vanus ei kõiguta mind. Ma hindan, et sellele korralik pilk peale heideti,“ kommenteeris Biden ise Reutersi/Ipsose küsitlust. „Ka mina heitsin sellele korraliku pilgu peale enne, kui ma uuesti otsustasin kandideerida. Ja ma tunnen end hästi!“