India Kosmoseuuringute Organisatsiooni (ISRO) kanderakett LVM3 startis Andhra Pradeshi osariigist täna pärastlõunal, vahendab Reuters.

Umbes 16 minutit hiljem teatas ISRO lennujuhtimiskeskus, et raketil õnnestus edukalt viia maandur Chandrayaan-3 Maa orbiidile ja see hakkab liikuma Kuu suunas.

Kui see missioon õnnestub, saab Indiast neljas riik maailmas, kellel on õnnestunud kontrollitud maandumine Kuu pinnale. Seni on see õnnestunud USA-l, Nõukogude Liidul ja Hiinal.

Chandrayaan-3 oleks lisaks esimene maandur Kuu lõunapoolusel, mis pakub erilist huvi jää olemasolu tõttu, mis võib toetada tulevast kosmosejaama.

Rakett startis India peamiselt kosmodroomilt kohaliku aja järgi kell 14.35. ISRO YouTube’i kanalis vaatas starti üle 1,4 miljoni inimese.

2020. aastal õnnestus Chandrayaan-2 missioonil edukalt Kuu orbiidile jõuda, aga maandur ja kulgur hävisid vastu Kuu pinda sööstes.

Sanskriti keeles „kuusõiduk“ tähendav Chandrayaan kujutab endast kaks meetrit kõrget maandurit, mis on mõeldud viima kulguri Kuu lõunapooluse lähedale. Kulgur peaks töötama kaks nädalat ja viima läbi rea eksperimente.

Maandumine Kuul on plaanis 23. augustil, teatas ISRO.