Tartu kuulutas täna kell 14 Autovabaduse puiesteel välja, millise ilme võtab Keskparki kerkiv südalinna kultuurikeskus. Võitjaks osutus võistlustöö „Paabel“.

Võidutöö valiti arhitektuurivõistluse kuue parima seast, kuigi rahvusvahelisele arhitektuurivõistlusele esitati 105 pakkumust 107 tööga. 28 võistlustööd oli Eestist ja 79 välisriikidest ning töid esitati lausa 26 riigist. Žüriile hindamiseks läks 102 võistlustööd.

Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus on varem öelnud, et võidutöö ei ole siiski veel lõplik lahendus. „Tegemist on projekteerimise mõistes esimese etapiga ja võidutööd arendatakse edasistes etappides palju edasi. Kõike me veel ei tea, kõike on raske hinnata, aga edaspidi minnakse järjest täpsemaks,“ ütles ta.

Linna kodulehe kohaselt oli avaliku üheetapilise arhitektuurivõistluse eesmärk leida Tartu südalinna kultuurikeskuse hoone ja väliruumi rajamiseks parim arhitektuurilahendus. Osalejate ülesanne oli esitada ideekavand kultuurikeskusest, kus on ruumid Tartu linnaraamatukogule, Tartu kunstimuuseumile, sündmuskeskusele ja teistele kultuurikeskust toetavatele funktsioonidele ning selle ümber elurikas ja mitmekesine pargimaastik ja inimmõõtmeline avalik ruum. Hoone pidi sobituma etteantud asukohta ja miljöösse ning looma terviku Emajõe-äärse linnaruumiga.

Tartu linnapea Urmas Klaas ütles, et võidutöö oli kõige rohkem läbimõeldud, samal ajal kui teistes võistlustöödes jättis mõni asi soovida.

Vaata videost pikemalt, mida rääkis võidutöö kohta linnapea Klaas:

Võidutöö arhitektid rääkisid aga, et nende eesmärk oli teha maja võimalikult kasutajasõbralikuks. Maastikuarhitektid ütlesid, et elurikkus võiks isegi paraneda.

Vaata videost lähemalt, mida rääkisid arhitektid võidutööst:

Linn maksab kolmandiku hinnast

Tartu linna kodulehe järgi hinnatakse Süku maksumuseks koos käibemaksuga 88,4 miljonit eurot. Linna enda kanda on sellest summast 33%, ülejäänu katab kultuurkapitali kaudu riik.

Algse hinnangu kohaselt oli Süku maksumus 60 miljonit eurot, kirjutas Tartu Postimees mullu märtsis. Hinnangulist maksumust korrigeeritakse veel ehitushinnaindeksiga enne keskuse ehitamise lepingu sõlmimist, mida praeguse kava kohaselt tehakse 2026. aasta teises pooles.

Otsuse tegid 9 žüriiliiget ja 16 eksperti

Žürii esimees oli Tartu linnapea Urmas Klaas, ent oma sõna said sekka öelda ka Tartu linnaraamatukogu direktor Kristina Pai, Tartu kunstimuuseumi direktor Joanna Hoffmann, Tartu linnavalitsuse ehitusteenistuse juhataja Priit Metsjärv, Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus, arhitekt Enrique Sobejano Hispaania ettevõttest Nieto Sobejano Arquitectos, arhitekt Veronika Valk-Siska Eesti arhitektide liidust, arhitekt Tõnu Laigu QP Arhitektidest ja maastikuarhitekt Martin Allik MARELD landskapsarkitekterist.

Žüriid nõustasid 16 eksperti, kelle seas olid linna muinsuskaitse peaspetsialist Egle Tamm, Tartu kunstimuuseummi esindaja Nele Ambos, Tartu linnaraamatukogu asedirektor Ülo Treikelder ja Katre Riisalu Eesti rahvusraamatukogust, Jüri Järve ja Villu Urban MTÜ-st Ligipääsetavuse Foorum, Rain Raabel Tallinna Linnateatrist, Tartu ülikooli taastamisökoloogia professor Aveliina Helm ja ökoloogia ekspert Mart Meriste, säästliku kinnisvaraarenduse kompetentsikeskuse What If eelarvestuse juht Marko Potsepp, TalTechi arhitektuuri ja urbanistika akadeemia juhataja Kimmo Sakari Lylykangas, Tallinna tehnikaülikooli liginullenergiahoonete uurimisrühma liikmed Targo Kalamees ja Anni Oviir, ehitusinsener Ivo Roolaht, tuleohutusekspert Kajar Laus Rovalis OÜ-st ning välisekspert Dirk Nijdam Hollandi Forum Groningeni kultuurikeskusest.