Täna õhtupoolikul NATO Vilniuse tippkohtumise eel toimusid tunde kestnud kõnelused Türgi president Recep Tayyip Erdoğani ja Rootsi peaministri Ulf Kristerssoni vahel. Neid võõrustas NATO peasekretär Stoltenberg.

„On rõõm teatada, et pärast /.../ kohtumist nõustus Türgi president Erdoğan edastama Rootsi ühinemisprotokolli võimalikult kiirelt Türgi rahvusassambleele ja tagama selle ratifitseerimise,“ ütles Stoltenberg hilisõhtul. „See on ajalooline samm, mis muudab kogu NATO tugevamaks ja turvalisemaks.“

Allianssi peasekretär ütles, et osana Türgi nõudmiste täitmise protsessist on Rootsi muutnud oma põhiseadust ja tugevdanud terrorismivastaseid meetmeid. Nüüd võib alata Rootsi NATO taotluse ratifitseerimise protsess, kinnitas Stoltenberg. „Rootsi saab NATO liikmeks nii kiiresti kui võimalik,“ lisas ta.

Türgi oli viimane riik, kes otsesõnu takistas Rootsi pääsu NATO-sse. Veel täna pärastlõunal kuulutas Erdoğan, et Euroopa Liit peab kõigepealt Türgile oma uksed avama, enne kui Türgi parlament kiidab heaks Rootsi astumise NATO-sse.

Türgi riikliku uudisteagentuuri Anadolu andmeil olevat USA välisministeerium esmaspäeval lubanud tagada Türgile hävituslennukite F-16 müügi. Teised uudistekanalid pole seda siiani kinnitanud.

Ungari on juba varem lubanud, et järgib ratifitseerimisel türklaste eeskuju. „Ungari on selgelt öelnud, et nad ei jää viimaseks riigiks, kes ratifitseerib Rootsi NATO liitumistaotluse,“ märkis Stoltenberg.

Euroopa Ülemkogu president Charles Michel ütles täna õhtul, et päeva jooksul „uuriti võimalusi Euroopa Liidu ja Türgi koostöö taastamiseks ja meie suhete taaselustamiseks“. „Kiitsime president Erdogani Türgi riigi keskse rolli eest teraviljalepingu läbirääkimistel ja selle tagamisel,“ märkis Michel. „Arutasime ka Rootsi liitumist NATOga, pidades silmas EL-i ja Türgi suhete paranemist“.