NATO riikide juhtidele ja valitsustele suunatud avalikus kirjas rõhutatakse, et NATO riigid peavad austama 2008. aastal Bukarestis antud lubadust Ukraina liitumise kohta.

„Ukraina on näidanud tahet ja pühendumust enda iseseisvuse ja teiste Euroopa riikide julgeoleku tagamiseks. Ukraina on näidanud, et seisab demokraatike põhimõtete ja väärtuste eest ning tõestanud end NATO usaldusväärse partneri ja liitlasena vaatamata Venemaa lausalisele sõjategevusele, sõjakuritegudele ning rahvusvahelise õiguse rikkumisele,“ seisab pöördumises.

„NATO peab võtma Ukraina enda täieõiguslikuks liikmeks. See on ainuke viis, kuidas tagada rahu Euroopas ning seista vastu Venemaa agressioonile,“ rõhutavad allakirjutanud.

Pöördumisele on alla kirjutanud endine Eesti Kaitseväe juhataja kindral (reservis) Riho Terras, Poola endine Kaitseväe juhataja kindral (reservis) Mieczysław Gocuł, Läti endine Kaitseväe juhataja kindralleitnant (reservis) Raimonds Graube, Leedu endine Kaitseväe juhataja kindralleitnant (reservis) Vytautas Jonas Žukas, endine USA Euroopa vägede ülem kindralleitnant (reservis) Ben Hodges ja endine USA Euroopa erivägede ülem kindralmajor (reservis) Michael S. Repass.

Endiste sõjaväejuhtide pöördumine täismahus:

Tulevane NATO tippkohtumine Vilniuses, Leedus, annab kord elus võimaluse liikmesriikidele, et kindlustada alliansi ja kogu Euroopa tulevik. Meie, allakirjutanud, kutsume NATO liikmesriike üles määratlema konkreetset tegevuskava, mis viib Ukraina NATO liikmeks saamiseni lähitulevikus.

Venemaa provotseerimata ja kuritegelik agressioon Ukraina rahva vastu on otsene oht reeglitel põhinevale rahvusvahelisele korrale ja demokraatlike riikide julgeolekule. Ukraina võitleb Euroopa, kõigi Euroopa Liidu ja NATO liikmete eest.

Ukraina on näidanud oma võimet ja valmisolekut võtta julgeolekualaseid kohustusi, mis on vajalikud oma iseseisvuse ja teiste Euroopa riikide julgeoleku säilitamiseks. Lisaks sellele on Ukraina säilitanud oma institutsioonid, näidanud oma pühendumust demokraatlikele põhimõtetele ja väärtustele ning näidanud, et ta on usaldusväärne partner ja liitlane, hoolimata Venemaa piiramatust sõjapidamisest ja riigi poolt toetatud jõhkratest inimõiguste ja rahvusvahelise õiguse rikkumistest.

2008. aasta Bukaresti tippkohtumisel leppisid liitlased kokku, et Ukraina saab tulevikus NATO liikmeks. NATO riikidel on aeg seda lubadust täita.

Ukraina esitas 30. septembril 2022 ametlikult taotluse NATO liikmeks saamiseks. NATO peaks nüüd Ukrainat avasüli vastu võtma ja aitama neil täita oma kohustusi NATO täisliikmena. See on ainus viis, kuidas tagada rahu Euroopas järeleandmatu Venemaa agressiooni eest.