Keskerakonnal on ees rasked ajad: kahe liidri vaheline võitlus on enamat kui küsimus, kas võtta vastu 300 000 eurot annetusraha (millel küljes kõva konservatiivse poliitika ajamise märk) või mitte, tõdetakse sellenädalases „Päevakorra“ arvamussaates.

„Mis on Mihhail Kõlvarti eesmärk? Mida ta tahab erakonna juhina saavutada? Paraku ei ole Eestis endiselt võimalik venekeelsel erakonnajuhil laiapõhjalist toetust koguda: Kõlvartil lihtsalt ei oleks võimalik Keskerakonda viia populaarsuselt esimeseks või teiseks parteiks, sest ta ei saa laiapindset eestikeelsete inimeste toetust,“ märgib Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja.

Võimuvõitluse käigud ja võimalikud strateegiad on aga põnevad jälgida.

1x
00:00

„Jüri Ratas on kiirelt ära jaganud, et ta saab kiirelt ohjad tagasi haarata,“ sõnab Eesti Ekspressi ajakirjanik Urmas Jaagant. „Karilaid mainis väga hoolikalt, et osa rahast tuleks jagada maapiirkondadele. Oleme olukorras, kus maapiirkondadest erakonna kongressile tulevad delegaadid oleks 300 000 eurost mingi osa, aga seda ei tule.“

„Sest see linnapea!“ torkab vahele Riikoja.

Jaagant jätkab: „Nüüd lähen see raha kaotsi ja nad ei saa teha oma piirkondades asju, mida nad tahaksid teha. Kongressile saadetud delegaadid, mine tea, valiksid äkki selle peale Jüri Ratase erakonna juhiks tagasi.“

Samuti võidaks valida kongressil ka uus juhatus, milles Kõlvartil enam endist positsiooni ei ole.

„Pärast kongressi peaks Jüri Ratas võtma ette retke nende küülikute farmi, mida tõmmatakse välja mustkunstniku kübarast. Kui ta saab oma erakonnalt uuesti juhimandaadi, jääb endiselt küsimus, millise kübaratrikiga lagedale tulla, et Keskerakonda turgutada. Senine suund ei ole kandnud vilja, mis oli omakorda näha valimistest. Kui suunamuutust ei tule, pole sisepinged kuhugi kadunud,“ lisab Greete Lehepuu.

Sel korral on päevakorras veel järgmised teemad:

  • plaan sellest, kas või kuidas võiks või peaks kontrollima meediasisu tõeväärsust;

  • mõned poliitikud mõlgutavad mõtteid erakorralistest valimistest;

  • Eesti kirikute nõukogu kaalub, kas loobuda abielude riiklikust sõlmimisest.

Taskuhäälingusaade „Päevakord“ on iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu, Urmas Jaaganti ja Hindrek Riikoja arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid.