„Heade naabritena on kaitsekoostöö Eesti ja Soome vahel on olnud läbi aastate tihe, kuid Soome liitumine NATOga aprillis avas selle edasiarendamiseks uued võimalused. Lähedaste liitlaste ning NATO piiririikidena on meil ühine arusaam meid ümbritsevatest ohtudest, mistõttu on Eestile ja Soomele oluline nii oma iseseisva kaitsevõime arendamine kui ka kaitsealane koostöö,“ ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

„Praegu näiteks oleme Soomega tegemas olulisi samme paremaks infovahetuseks nii mereturvalisuse tugevdamiseks kui muudes mõlema riigi julgeolekut parandavates valdkondades,“ lisas Pevkur. „On hea meel tõdeda, et kaitsepoliitiliselt mõtleme Soomega samadel lainepikkustel ning selle teadmise pinnalt on hea edasist kaitsekoostööd arendada,“ märkis kaitseminister Pevkur.

Eesti ja Soome kahepoolne kaitsekoostöö sai alguse 1990. aastatel, mil soomlased andsid oma nõustamisprogrammide ja Eesti ohvitseride Soome sõjakoolides harimise kaudu tugeva tõuke Eesti iseseisva kaitsevõime arendamisele ning eriti kaasaegse aja- ja reservteenistuse süsteemi loomisele. Viimastel aastatel on koostöö tihedaim olnud ennekõike väljaõppe ning ühishangete valdkonnas. Viimati viis Eesti koostöös Soomega läbi ühishanke Lõuna-Korea liikursuurtükkide K9 ostmiseks.

Soome kaitseminister Antti Häkkänen on ametis alates 20. juunist ja kuulub Rahvuslikku Koonderakonda (Kokoomus). Enne kaitseministri ametit oli Häkkänen riigikaitsekomisjoni esimees, 2017-2019 töötas justiitsministrina. Häkkäneni visiit Tallinna on kaitseministrina tema esimene välisvisiit, mille jooksul ta külastas esmalt Rootsit ja seejärel Eestit.