Tulistamiste käigus on teadaolevalt hukkunud kümme inimest, kellest 68 on haavatud, vahendab Gun Violence Archive. Ohvrite seas on ka lapsi. Organisatsioon loeb massitulistamiseks sündmust, kus haavata saab vähemalt neli inimest, välja arvatud tulistaja ise.

USA president Joe Biden avaldas Valge Maja teadaandes ohvritele kaastunnet ning kritiseeris kehtivaid seadusi. „Me palvetame, et tuleb päev, mil meie kogukonnad on relvavägivallast vabad,“ sõnas Biden teisipäeval.

Biden lisas, et relvavägivald lõhestab USA kogukondasid ning sellele peab rohkem tähelepanu pöörama. Lisaks kutsus Biden vabariiklastest seadusandjaid demokraatidega läbirääkimistele, et arutada relvaseadusi.

Peale selle soovib Biden kaotada ründerelvad ning suure mahutavusega salved, nagu seda on teinud möödunud iseseisvuspäeval massitulistamist kogenud Illinois. Biden tahab kehtestada nõuded relvade ohutuks hoiustamiseks, kaotada relvatootjate puutumatus ning teostada üldist taustakontrolli.

Biden on selliseid avaldusi teinud ka varem, kuna korduvad massitulistamised on algatanud arutelu relvaseaduste üle.

Pärast mai alguses toimunud massitulistamist Texases ütles Biden, et võimaluse korral allkirjastataks ta koheselt uue relvaseadusandluse. Märtsis allkirjastas Biden kongressi loata korralduse, mille eesmärgiks on taustakontrolli laiendamine.

Aprillis Fox Newsis tehtud küsitluse kohaselt toetab 87% ameeriklastest relvaostjatele rakenduvat kriminaalse taustakontrolli nõuet ning 61% ründerelvade ja poolautomaatpüstolite keelustamist.

Juuni keskpaigaks on toimunud USA-s kõige rohkem massitulistamisi ning mõrvu ühe aasta jooksul. Siiamaani on riigis toimunud 340 massitulistamist, vahendab Gun Violence Archive.