Tallinnat väisanud Petteri Orpo on Eesti peaministri Kaja Kallasega ühte meelt: NATO tippkohtumisel Vilniuses tuleb Ukrainale liitumisperspektiivi suhtes selgemad teetähised maha tõmmata.

„Ukrainale peab andma selged märgid selle kohta, kuidas nad edasi saavad liikuda,“ sõnas Soome peaminister pressikonverentsil.

Samaaegselt tuleb tema sõnutsi edasi minna Rootsi liikmelisuse eest võitlemisega. „Teeme enda poolt kõik, et Rootsi liikmelisus oleks võimalik, aga praegu ei ole,“ tõdes Orpo.

Orpo märkis, et kuigi koostöö on Eestil ja Soomel varemgi hõlpsasti sujunud, siis mõlema riigi NATO-liikmelisus toob kindlasti kahe riigi vahelistesse suhetesse uue tasandi, uue sügavuse. Muuhulgas tuleb nii eestlastel kui soomlastel seista hea selle eest, et Rootsi saaks NATO liikmeks ning et Läänemerest saaks justkui NATO sees paiknev järv.

Lisaks kaitsealasele koostööle tuleb edendada jätkuvalt ka Eesti ja Soome vahelisi majandussuhteid. Mõlemad peaministrid rõhutasid pressikonverentsil Rail Balticu valmimise kasu nii Eesti kui Soome majandusele.

„Rail Baltic on ka Soome mõttes oluline projekt,“ sõnas Orpo.

Mis puudutab kurikuulsa Tallinna-Helsingi merealuse tunneli ehitamist, on ambitsioon selle plaani täitmiseks küll olemas, ent lähiaastatel sellele elu sisse ei puhuta, tõdesid mõlemad peaministrid. Enne tuleb Rail Baltic valmis saada, sõnas Kallas.

Jälgi pressikonverentsi ka otseblogist: