MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 29. maist 30. juunini, mil kokku küsitleti 4000 valimisealist Eesti kodanikku.

Nende tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 27,4%, konservatiivset rahvaerakonda (EKRE) 23% ja Keskerakonda 15,6% valimisõiguslikest kodanikest. Esikolmikule järgnevad Isamaa (10,5%), sotsid (9,8%) ning Eesti 200 (8,3%).

Keskerakonna toetus on viimase nelja nädala jooksul langenud 1,9 protsendi võrra. Isamaa toetus on viimase viie nädalaga tõusnud 3,2 protsendi võrra. Sotside toetus on hetkel stabiliseerunud. Eesti 200 toetus on jätkuvalt langustrendis ning viimase kolme kuuga on see kukkunud 7,5 protsendi võrra.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 45,5% ning opositsioonierakondi 49,1% vastajatest.

Toome välja ka viimased nädala tulemused (valim 1000), kuna need erinevad kohati märkimisväärselt viimase nelja nädala tulemustest (valim 4000). Siin toetab Reformierakonda 29,3%, EKRE-t 24,2% ning Keskerakonda 16,1% valimisõiguslikest kodanikest. Esikolmikule järgnevad Isamaa (10%), SDE (9,2%) ning Eesti 200 (5,9%).

Tulemuste presenteerimisel on Ühiskonnauuringute Instituut ja Norstat keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. Sel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest.

Valimi võimalikult esindusliku jagunemise eesmärgil teostati küsitlused kombineeritud meetodil – telefoniküsitluses ning veebiküsitluses. Valimi andmed on tulemuste esinduslikkuse tagamiseks kaalutud vastavaks valimisõiguslike kodanike proportsionaalsele jaotusele peamiste sotsiaaldemograafiliste tunnuste alusel.