Sõltumatu meedia on toimiva demokraatia nurgakivi ja tänapäeva maailmas elab 85 protsenti elanikkonnast riikides, kus sõnavabadus on vähenenud.

Välisminister Margus Tsahkna sõnul teab Eesti omast käest, kuidas on elada autoritaarse võimu all, ilma sõna- ja ajakirjandusvabaduseta. „Ajakirjanikel on kõigis ühiskondades ülioluline roll, sest meediavabadus on vajalik demokraatia toimimiseks ja teadlike otsuste tegemiseks. Ja me teame, kui väga tahavad autoritaarsed valitsejad vaba meediat vaigistada,“ ütles Tsahkna. Ta lisas, et Eesti ei oleks kaugeltki seal, kuhu me nüüdseks jõudnud oleme, ilma vaba ajakirjanduseta ja selle rollita, mida ajakirjandus ühiskonna arengus täidab.

Tsahkna kinnitas, et Eesti aitab sõltumatut meediat üle maailma ning jätkab humanitaarviisade väljastamist Venemaa ja Valgevene ajakirjanikele ja inimõiguskaitsjatele. „Pärast akrediteerimist välisministeeriumis on meil ka võimalik väljastada ohus olevatele ajakirjanikele kogu maailmast 35 elamisluba aastas,“ ütles minister.

Meediavabaduse koalitsioon loodi 2019. aasta juulis Londonis ja sinna kuulub 50 riiki. Koalitsiooni eesistujate roll on roteeruv, Madalmaad võtsid selle Ühendkuningriigilt üle 2022. aastal.

Eesti korraldas 2022. aasta veebruaris Tallinnas meediavabaduse koalitsiooni aastakonverentsi ja välisministrite kohtumise.