Ajakirjanikku ja advokaati peksti kumminuiade jalgadega muu hulgas näkku, ähvardati tappa ja suruti püstol vastu pead. Neile öeldi: „Teid on hoiatatud. Sõitke siit minema ja ärge midagi kirjutage.“

Organisatsiooni Komanda Protiv Põtok (Piinamiste Vastane Meeskond) juht Sergei Babinets ütles, et peksjad loetlesid Milašinale ja Nemovile kõik kohtuasjad, mida nad on kajastanud.

„Selgelt ei ole see bandiitlik rünnak, vaid rünnak nende tegevuse vastu,“ ütles Babinets.

Nemovil on raskusi rääkimise ja liikumisega. Milašinal on murdunud sõrmed ja ta kaotab aeg-ajalt teadvuse, teatas Memorial. Milašinal diagnoositi kinnine aju- ja koljutrauma.

„Ajakirjanikul on põrutused kogu kehal, pea on paljaks aetud ja kõik briljantrohelisega kokku määritud. Ilma eritranspordita ei saa teda sellises seisundis transportida, teatavad kolleegid,“ kirjutas Memorial.

Komanda Protiv Põtok teatel on Nemovil esialgsetel andmetel jalal noahaav.

Venemaa inimõiguste volinik Tatjana Moskalkova pöördus Venemaa uurimiskomitee Tšetšeenia vabariigi valitsuse ja Tšetšeenia prokuratuuri poole palvega kontrollida teateid Milašina ja Nemovi läbipeksmise kohta.

Veidi hiljem teatas Moskalkova, et kiirabiauto viib Milašina Põhja-Osseetias asuvasse Beslani.

Milašina ja Nemov sõitsid Groznõisse, et jälgida kohtuotsuse teatavaks tegemist Zarema Mussajevale.

Mussajeva on Komanda Protiv Põtok endise juristi Abubakar Jangulbajevi ja väidetava Tšetšeenia opositsiooniliikumise Adat ühe asutaja Ibragim Jangulbajevi ema.

2022. aasta jaanuaris röövisid Tšetšeenia jõuametnikud Mussajeva Nižni Novgorodis ja viisid Tšetšeeniasse. Tema üle algatati kriminaaljuurdlus, süüdistatuna vägivallas politseiniku vastu.

Tšetšeenia juht Ramzan Kadõrov väitis, et Nižni Novgorodist Tšetšeeniasse transportimisel ründas Mussajeva politseinikku ja oleks viimase peaaegu silmast ilma jätnud.

Täna saabus ka teade, et Groznõi Ahmati rajoonikohus mõistis Mussajeva kelmuse ja politseiniku vastu vägivalla kasutamise eest viieks ja pooleks aastaks kolooniasse.

Jelena Milašina

2022. aasta alguses ähvardas Kadõrov Mussajeva kohtuasja kajastanud Milašinat avalikult. Kadõrov nimetas Novaja Gazeta ajakirjanikku ja inimõiguslast Igor Kaljapinit „terroristideks“ ja „terroristide toetajateks“ ning kutsus korrakaitseorganeid neid vahistama. Teatati, et Milašina kavatses pärast seda ajutiselt Venemaalt lahkuda. Väljaanded Meduza, Dožd ja Novaja Gazeta kutsusid ühisavalduses ajakirjanikke kaitsma ja Kadõrovit peatama.

Jaga
Kommentaarid