Alar Karis kuulutas sellel nädalal välja kõik seadused, mille koalitsioon surus parlamendis läbi valitsuse usaldushääletustega. Pressikonverentsil ütles Karis, et tulevikus ta sellist ulatuslikku usaldushääletuse kasutamist aktsepteerida ei kavatse.

1x
00:00

Eesti Ekspressi ajakirjanik Urmas Jaagant rääkis värskes „Päevakorras“, et keeruline on ette kujutada, kuidas president tulevikus mõne seaduse tagasi lükkab ainuüksi selle pärast, et see seoti usaldushääletustega. „Iga seadust tuleb vaadata omaette ja kaude teda teistega siduda on keeruline“ lausus ta.

Hindrek Riikoja
Greete Lehepuu
Urmas Jaagant

Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja hinnangul oleks president pidanud juhul kohe reageerima, kui selline praktika ei ole mingil põhjusel põhiseadusega kooskõlas.

Küll võiks president võtta eesmärgiks Kaja Kallase ja Martin Helme lepitamise, et riigikogu suudaks selliseid asju ise reguleerida. Praegu poliitikud ise selleks valmis ei ole. „Kui ta seda suudaks teha, oleks ta teinud rohkem kui nii mõnigi varasem president,“ tõdes Riikoja.

Värskes „Päevakorras“ tõdeti ka, et valitsus on esialgsete riigisektori kärpeplaanidega läbi kukkunud. Samuti arutleti hooldusreformi tuleviku, riigipiiri väljaehitamise kiiruse ja väikekoolide sulgemise üle. Stuudios olid Greete Lehepuu ja Urmas Jaagant Eesti Ekspressist ning Hindrek Riikoja Maalehest.