SAIS-i haldab haridus- ja teadusministeerium. Kommunikatsioonijuhi Mari Annuse sõnul võib koormus mõne kasutaja süsteemist välja visata. „Praegu on tippaeg. Kõik üritavad viimastel päevadel [avaldusi] esitada. Peab lihtsalt kannatust varuma ja õhtul või hommikul uuesti proovima, kui liiklus hõreneb,“ selgitas ta.

Tallinna ülikooli kommunikatsioonijuhi Margot Adamsoni sõnul on igal aastal olnud sisseastumise infosüsteemiga muresid. „Kuid nii suures mahus tõrkeid [nagu praegu] ei ole seni esinenud,“ lisas Adamson.

Sel nädalal on ka Tartu ülikooli poole pöördutud seoses SAIS-i ülekoormusest tingitud tõrgetega. „Pöördumisi on viimastel päevadel tehtud mõnikümmend ja umbes sama palju ka tänase jooksul,“ ütles Tartu ülikooli vastuvõtutalituse juhataja Tuuli Kaldma. Lahendused on leitud jooksvalt.

SAIS-i tehnilistest probleemidest on ministeerium teadlik ning vajadusel tuleks ühendust võtta kooliga. „Koolid leiavad lahendused. Taotlusi saab esitada meili teel ja midagi esitamata ei jää,“ lisas Annus.

Tartu ülikoolis saab bakalaureuse- ja magistriõppesse esitada avaldusi täna südaööni. Tuuli Kaldma sõnul tuleb tehniliste tõrgete puhul oma kandideerimissoovist teada anda ülikooli e-posti aadressile. „Kindlasti ei tohi oma murest teatamist jätta homsesse,“ lisas ta. „Kõigi jaoks, kes tänase jooksul ühendust võtavad, leiame lahenduse, et neil oleks võimalik kandideerida.“

Tallinna ülikoolis tuleb kandideerimisavaldus esitada 29. juuniks. Sarnaselt Tartu ülikoolile tuleb ka seal saata tähtajaks e-kiri. „Kui kella kolmeks ei ole tekkinud võimalust avaldust esitada, palume saata ülikooli meiliaadressile e-kirja,“ ütles Tallinna ülikooli kommunikatsioonijuht Margot Adamson.

Mõlemas ülikoolis on võimalik kandideerimisavaldus esitada ka kohapeal.