Eluea standardiseerimine vähendab erinevaid ühiskondlikke segadusi ja vaidlusi, teatas Lõuna-Korea seadusandluse minister Lee Wan-kyu esmaspäeval, vahendab CNN.

Parlamendis eelmise aasta detsembris vastu võetud seadus peaks vähendama ka kulusid, mis on asjatult tekkinud erinevate eastandardite tõttu, lisas Lee. See oli ka üks president Yoon Suk-yeoli valimislubadusi.

Lõuna-Koreas viitab „rahvusvaheline iga“ inimese sünnist möödunud aastatele, mis algavad nullist. Sama süsteem on kasutusel suuremas osas maailmast. Mitteametlikult on aga olemas „korea iga“, mille järgi on inimesed aasta või isegi kaks „rahvusvahelisest east“ vanemad.

Selle Hiinast pärineva süsteemi järgi peetakse vastsündinuid juba aastavanusteks ja elueale lisatakse üks aasta igal 1. jaanuaril.

Mõnedel juhtudel kasutavad lõunakorealased ka „kalendriiga“, mis on rahvusvahelise ja korea ea segu. Selle järgi on lapsed sündides null aasta vanused, aga eale lisatakse aasta 1. jaanuaril.

Tuntud menulaulu „Gangnam Style“ esitaja Psy on näiteks sündinud 1977. aasta 31. detsembril. Rahvusvahelise ea järgi on ta 45-aastane, kalendriea järgi 46-aastane ja korea ea järgi 47-aastane.