Riigikohus otsustas opositsiooni kaebusi vaagides, et jätab osa neist läbi vaatamata ja teise osa rahuldamata. See tähendab, et õigus jäi koalitsioonile: obstruktsiooni lõpetamisel ei rikkunud riigikogu juhatus seadust.

„Otsusest on näha veidi Riigikohtu ebamugavust. Ühelt poolt meenutatakse, et kuna riigikogu on eraldi võimuharu, siis peaks neile endile jääma nende enda töö korraldus. Samas jällegi mööndakse, et kaebeõigus on olemas,“ räägib ajakirjanik Urmas Jaagant. Ta leiab siiski, et riigikohtust oli õige käik, et otsusesse palju umbmäärasust jäi.

„Riigikohus tegi õigesti, et ei hakanud vedama mingit joont liiva sisse, et millistel tingimustel mis moodi parlament tööd peaks tegema. Kui riigikohus tõmmanuks selle joone, korraldaks ta teise võimuharu tööd. Riigikohus ei pea seda tegema,“ lausub Jaagant.

Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja ei nõustu temaga.

„Luba jääda täitsa vastupidisele arvamusele,“ ütleb Riikoja, „kahjuks tegi riigikohus kasutu otsuse. See ei ütle meile midagi.“

Riikoja soovinuks näha, et riigikohus öelnuks selgelt välja: teatud küsimusi reguleerib asju riigikogu ise ja piiride paika panemist ei peaks paluma kohtult. Üldsõnalise ja laveeriva otsusega aga mingit selgust ei saabu.

„Otsuses on mitmes kohas hinnangulisi väljendeid nagu „liiga palju“ või „liiga vähe“. Tuleks juurde anda ka mõõtkava: kui mõni asi on liiga palju, siis mis asi jällegi ei ole?“ ütleb Riikoja.

Kuid teemasid jagub saatesse veel mitmeid.

Seekord on „Päevakorras“ järgmised punktid:

  • Opositsioon ei seljatanud Riigikohtus koalitsiooni – kellele sellest kasu on?

  • Miks tuli Kaja Kallast umbusaldada just praegu mitte juulis või augustis?

  • Kes muretseb erakondade reitingute pärast?

  • Kuidas eksamitulemusi parandada?

  • Mis päästaks Eesti majanduse?

„Päevakorra“ tegijad soovivad kõigile ka rõõmsat võidupüha!

„Päevakord“ on Delfi Meedia arvamussaade, milles võetakse igal reedel arutleda mööduva nädala pingelisemad teemad. Saate püsitegijad on Hindrek Riikoja, Urmas Jaagant ja Greete Lehepuu. Kuula podcast'i ka Delfi Tasku äpist!