Pidulikust tulesüütamise tseremooniast võtsid osa XIII noorte laulu- ja tantsupeo kunstilised toimkonnad ning üldjuhid Pärt Uusberg, Agne Kurrikoff-Herman ja Juhan Uppin. Kui üldlaulu ja -tantsupeo toimumisaastatel süüdatakse peotuli tavakohaselt Tartus, esimese laulupeo hällis, siis noortepeo tuletseremoonia puhul sellist traditsiooni ei ole ning tuli süüdatakse peo lähteideed järgides.

„Võrumaal on tänavuse noortepeoga mitmeid kokkupuutepunkte. Just Võrumaal Ööbikuorus jalutades sündis Hando Runneli sõnadele laul „Valgust!“,“ ütles laulupeo „Püha on maa“ kunstiline juht Pärt Uusberg. „Samuti leiame seekordse laulu- kui ka tantsupeo kavast võrokese Mari Kalkuni laulu „Sata-sata!“.“

Tule tõid laternas sümboolselt Viitina järvesaarele kohale möödunud juubelilaulu ja -tantsupeo üldjuhid Peeter Perens ja Vaike Rajaste. Laternast võttis pirruga tuld Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse juhataja Margus Toomla, kes süütas sellega Viitina järvesaarele kohaliku kogukonna püstitatud lõkke. Lõke koosnes muuhulgas kümnetest laastudest, mille asetasid tuleasemele noortepeo kunstiliste toimkondade liikmed. Süttinud lõkkest panid eelmise peo üldjuhid uuesti põlema pirru, süütasid sellest uue peotõrviku ja andsid selle üle tänavuse noortepeo üldjuhtidele.

Noorte laulu- ja tantsupeo tuli süüdati Võrumaal

Tuletseremoonial kõlas Pärt Uusbergi/Hando Runneli ühendkooriteos „Valgust!“, mida koos XIII noortepeo kunstiliste toimkondadega laulsid Võru Noortekoor ja Rõuge Põhikooli lastekoor. Hugo Treffneri Gümnaasiumi rahvatantsuansambel Tantsutallad esitas tantsu „Soovide valss“, mille on loonud noorte tantsupeo traditsiooni algatajad Niina ja Alfred Raadik. Võrumaaa juurtega pärimusmuusik Mari Kalkun kandis ette võrukeelse laulu „Sata-sata“, mida laulavad noorte laulupeol lastekoorid ja mille saatel tantsivad tantsupeol noorte segarühmad Piduliku sündmuse märkimiseks istutasid üldjuhid Viitina mõisa juurde pärna.

Pärast tseremoonia lõppu võttis tõrviku enda hoolde Tallinna Tehnikaülikooli Akadeemiline Meeskoor, kelle juures on peotuli hoiul kuni XIII noorte laulu- ja tantsupeo alguseni. Tallinna Tehnikaülikooli meeskoor hoolitses ka möödunud juubelipeo ajal tuleteekonna muretu kulgemise eest.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. Tantsupeo etendus „Sillad“ 30. juunil ja 1. juulil, rahvamuusikapidu „Päriselt“ 1. juulil. Rongkäik ja laulupidu „Püha on maa“ toimub 2. juulil. XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg ning XIII noorte tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman. Rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.