EKRElane Helle-Moonika Helme pole ööpäeva vältel minutitki unne saanud suikuda, kuid keskpäeval oli tal samm sellest hoolimata parlamendi koridoris siueldes reibas. Öötöö kirjeldamiseks leidis ta kaks omadussõna: tunnid on möödunud „unetult ja lõbusalt“.

„Kõnesid pidasime, sõnavõtte tegime... Selline tavapärane riigikogulase ööistungi töö,“ sõnas ta kergel toonil Delfile.

Kalle Grünthal ja Ants Frosch (mõlemad EKRE-st) öötundidel vahelduseks värsket õhku hingamas.

Tolleks hetkeks 30 tunni jagu ärkvel olnud Helme märkis, et ta pole just seda tüüpi inimene, kes tunni-paari kaupa üldse magada suudaks - kui silm kinni lasta, siis ikka korralikult. „Aga läheb edasi rõõmsalt. Praegu on täitsa normaalne olemine, üldse ei kurda.“

Ka ükski teine saadik, keda Delfi tabas, ei tundnud end magamatusest häirituna. Tanel Kiik (Keskerakond), Hanah Lahe (Reformierakond) ning ka Lauri Hussar (Eesti 200) kinnitasid kõik, et nende pea pulki täna täis pole.

„Sain viis-kuus tundi und, ikka ajab asja ära. Sain abieluvõrdsuse poolt hääletada, nii et see oli kõik seda väärt,“ märkis Lahe rahulolevalt.

Ta lisas, et märkas varahommikul hambaid pestes, et üks EKRE-lane liigub tema kabineti taga ning tundus, et too olla katsunud teha pilti tema aknal olevast vikerkaarelipust. Lahe nentis, et see pole esimene kord - EKRE saadikud on seda lippu varemgi öötundidel otsimas käinud. Ta nentis, et kõhedaks võtab selline asi küll.

Nähtavasti üsnagi väsinud silmavaatega Lauri Hussar sõnas, et sai und paari tunni jagu - riigikogu esimees ajas öösel aknad pärani ning nautis käputäit unetunde värske suveõhu käes.

Tund oli hiline, ent sagimist jagus.

Hommikul märgade kiharatega riigikogu koridoridest tabatud Tanel Kiik ööbis samuti oma kabinetis. Küll aga käis ta kiirkorras kodus habet ajamas, ihu kasimas ning triiksärki vahetamas.

Paljud teised saadikud - suisa viiekümne kanti, nagu riigikogu tervisekeskuse spetsialist Urve Lindmaa Delfile teatas - kasutasid aga kohapealseid võimalusi keldrikorrusel asuvas saunakeskuses, mis sisustatud lisaks hügieenitoiminguteks tarvilike asjade ka treeningmasinate ja massaažitoolidega.

Kes kelle kabinetiakent öösiti pildistamas käib? Ja millisel saadikul aitas saunakuumus paariks tunniks sõba silmale saada?

Lähemalt näeb juba päises paiknevast videost enesest.

Viska pilk peale ka ööistungi aegu jäädvustatud piltidele: