Peaminister Kallas ütles, et Taimar Peterkopi esimesse ametiaega riigisekretärina jäid kriisid ja enneolematu julgeolekuolukord.

„Oleme viimastel aastatel tulnud läbi tervisekriisi, tegelenud energiakindlusega ja tõstnud Eesti valmisolekut kriisideks. Riigisekretäril on nendes protsessides oluline roll, sest tema peab tagama, et kõik valitsusasutused töötavad lahenduste nimel ühtselt koos,“ ütles Kallas pressiteate vahendusel. „Järgnevatel aastatel tuleb kogu seda tööd jätkata ning seetõttu tegin Peterkopile ettepaneku riigisekretärina jätkata.“

Peterkopi enese sõnul näitasid viimased kriisid Eesti paindlikkust.

„Keerulised ajad nõuavad kõikidelt suuremat pingutust. Tõestasime alates sõja algusest, et suudame aidata Ukrainat nii sõjaliselt kui rahvusvahelises diplomaatias. Sõjapõgenike saabudes töötasid efektiivselt koos nii eri valitsusasutused, erasektor kui vabatahtlikud, et inimesi aidata. Kriisiolukorras peame säilitama ühiskonna toimimise ja tagama, et ametiasutused saavad oma rolli täita,“ sõnas Peterkop.

Ametis kuni 2028. aasta lõpuni

Riigisekretäri nimetab viieks aastaks ametisse peaminister. Taimar Peterkopi teine ametiaeg algab 10. detsembril.

Riigisekretär korraldab vabariigi valitsuse tööd ja juhib riigikantseleid. Riigisekretär koostab valitsuse istungi päevakorra kava ja jälgib, et valitsuse õigusaktide eelnõud oleksid vastavuses põhiseaduse ja teiste seadustega. Riigisekretär annab kaasallkirja valitsuse määrustele, korraldustele ja istungi protokollidele. Riigisekretär juhib ka avaliku teenistuse tippjuhtide valiku komisjoni tööd ning hoiab riigipitsatit.

Peterkop alustas riigisekretärina tööd 2018. aasta detsembris. Enne seda juhtis ta 2015. aastast riigi infosüsteemi ametit (RIA) ning varasemalt oli ta kaitseministeeriumi õigus- ja haldusküsimuste asekantsler.

Peterkop on lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonna ning tal on USA maaväe sõjakolledži magistrikraad strateegilises juhtimises.