Vaan sõnas, et vald on rääkinud nii loomi piinanud lapse, seda pealt vaadanud ja filminud laste ning nende vanematega. Vestlused jätkusid ka täna. „Juhin tähelepanu, et vestlused ei ole pelgalt vestlused, vaid nende raames toimub laste ning perede nõustamine. Praegusel hetkel on see esmane lahendus, mida saame säärases olukorras rakendada,“ rääkis Vaan.

Tema sõnul tehakse tihedat koostööd politseiga, et selliseid asju enam ei juhtuks. Vaan paneb lapsevanematele südamele, et kuigi on suvevaheaeg, ei saa lapsi omapäi tegutsema jätta. „Lapsevanemad peavad pöörama suuremat tähelepanu sellele, et lastel on tekkinud palju „sisustamata“ vaba aega. See omakorda viib tihti tegevusetuse ja rumalate tegudeni,“ hoiatas Vaan.

Lastekaitse ja politsei rõhutavad, et suvevaheaeg ei ole lapse ega vanema jaoks „kõigest prii“ aeg. „Tegemist on perioodiga, mil laps saab puhata õppetööst, kuid selle juures ei kao lapsevanema kohustus pidada järelevalvet oma võsukese ning tema tegemiste üle,“ ütles Vaan.

Vaan lisas, et tegemist on kahetsusväärse juhtumiga ja ta mõistab, et see on tekitanud inimestes ärevust ning pahameelt, kuid soovib, et pere saaks rahu ja ametnikud saaksid probleemiga rahulikult tegeleda.

Võigas loomapiinamine

Nädalavahetusel vapustas avalikkust sotsiaalmeedias levinud jõhker video, milles näeb väikest poissi sõbra ergutuste saatel siili ja varest kirvega surnuks peksmas.

Videos oli näha, kuidas noor poiss varest vastu maad peksis ja teda jätkuvalt kirvega lõi. Seejärel jätkas ta samasugust jõhkrutsemist siiliga.

Kesk-Eesti politseijaoskonna piirkonnapolitseinik Eeva Valmsen sõnas Delfile, et politsei vestles poisi ja tema vanematega. „Vestluse käigus selgitasime selle juhtumi tagamaid ja proovisime aru saada, mis viis poisi nii jõhkra käitumiseni. Poiss tegelikult ei osanud kuidagi oma käitumist põhjendada, kuid meie eesmärk on see, et poiss mõistaks oma teo jõhkrust ja et selline asi mitte kunagi ei korduks,“ lausus ta.

Kuna loomi piinanud ning seda pealt vaadanud ja filminud lapsed on alla 14-aastased, siis ei saa politsei neid seaduse järgi vastutusele võtta. „Siin on vajalik järjepidev töö pere ja lapsega ning koostöös kohaliku omavalitsuse ja poisi perega on praegu meie esmane ülesanne pakkuda talle igakülgset spetsialistide abi ja tuge,“ ütles Valmsen.

Metsloomaühingu juhatuse liige Virge Võsujalg leidis, et kirvega loomi tapnud poisi puhul on tõenäoliselt tegemist laiema sotsiaalprobleemiga, sest laps on juba pikemat aega tähelepanuta jäetud ja see pole tal kaugeltki ainus kord kirvega ringi käia. Poisi vanem vend ähvardab ühingut video avalikustamise eest juba kohtuga.

„Karistada see poiss nagunii ei saa, sest tegu on alaealisega. Ka meie ei saa teha rohkem kui politsei, noorsootöötaja või keskkonnakaitse,“ tunnistas ta. „Vend võiks ähvardamise asemel sellel lapsel ise silma peal hoida ja viia ta kuhugi asutusse, kus ta abi leiaks, kui vanemad sellega hakkama ei saa.“

See ei olnud aga esimene kord, kui lapsed metsloomi piinasid. Viimastel aastatel on lapsed kasutanud näiteks siili jalgpallina või lõiganud tuvidelt varbaid ning värvinud linde küünelakiga. Siilist jalgpalli teinud poiste puhul piirdus politsei seletuskirja nõudmise ning noomitusega, sest poiste sõnul oli siil mängimise ajaks juba surnud.