Sturgeon, kes astus tänavu veebruaris Šoti Rahvuspartei (SNP) ja Šoti valitsuse juhi kohalt tagasi, võeti ülekuulamiseks vahi alla, ent enam kui seitse tundi hiljem vabastati ta süüdistust esitamata.

Sturgeoni teatas hiljem, et on sügavas ahastuses ja toimunust šokeeritud. Enda sõnul pole ta midagi valesti teinud. „Ma ei teeks kunagi midagi, mis kahjustaks SNP-d või riiki,“ kirjutas Sturgeon.

Arvatakse, et uurimise keskmes on parteile annetatud raha kasutamine ebasobivatel eesmärkidel ja läbipaistvuse puudumine Sturgeoni ametiajal.

Juba tänavu 5. aprillil otsisid politseinikud läbi Sturgeoni kodu ja partei peakorteri Edinburghis. Samal ajal vahistas politsei Sturgeoni abikaasa Peter Murelli, kes oli enam kui 20 aastat SNP tegevjuht. Umbes kaks nädalat hiljem arreteeriti SNP finantsjuht Colin Beattie.

Šotimaa politsei uurib umbes 600 000 naela (ligi 700 000 eurot) kulutamist, mis oli ette nähtud iseseisvusreferendumi korraldamiseks. Ametnikud uurivad nüüd väiteid, et raha kasutati hoopis teistel eesmärkidel.

Aruannetes on öeldud, et annetusi on alles vähem kui 100 000 naela, kuid pole selge, mille peale suur osa rahast kulutati.

Pärast Murrelli vahistamist tänavu aprillis arestis politsei tema 92-aastase ema maja juurde pargitud auto, mille väärtus oli üle 100 000 naela. Kahtlustatakse, et sõiduk osteti partei raha eest.