See juhtus MTÜ Geikristlaste Kogu üritusel Tallinna kesklinna populaarses geibaaris. Uudisteagentuuri STT teatel oli eile pärast kella kahte baari sisenenud hästi riietatud noormees, kes rääkis vene keelt. Kohalolijate väitel ta purjus ei olnud.

Veidi aega lauas istunud, küsis ta, kes on üritusel kõneleja. Pärast seda ründas venelane soomlasest pastorit, peksis teda ja viskas tema suunas noaga. Lähedal olnud inimesed ja baarmenid peatasid ründaja ja hoidsid teda politsei saabumiseni kinni.

Ründe korraldaja osutus 25-aastaseks Venemaa kodanikuks, kes muuhulgas karjus, et jumal vihkab homoseksuaale. STT teatel kirjeldasid pealtnägijat rünnakut kui religioosse motiiviga vihakuritegu.

„Ta lõi ja üritas mind pussitada, aga ma tõrjusin käega, nuga riivas ainult mu silmanurka ja kätt“, vahendas Soome rahvusringhääling YLE Patrick Tiaineni kirjeldust. Ühe löögi tõrjus Tiaineni sõnul ka tema kohalviibinud sõber.

Lisaks rünnaku sihtmärgile said vigastada teda kaitsnud 49-aastane naine ja 30-aastane mees. Tallinna kiirabi viis kõik kolm eile sündmuskohalt haiglasse. Haiglas tehti Tiaineni kinnitusel talle õmblused, ent üheks vigastuseks oli ka luumurd näo piirkonnas. „Ma ei lase vihal võita,“ lõpetas Tiainen oma postituse Instagramis.

Politsei teatel on Venemaa kodanikust mees kuriteos kahtlustatavana kinni peetud ning juhtunut uuritakse.

Patrick Tiainen asutas kümme aastat tagasi Kokkolas Usko sana koguduse. 2017. aastal teatas ta, et astub koguduse juhtimisest tagasi, ning lisas, et on abieluvälises suhtes mehega.

Eesti evangeelse luterliku kiriku peapiiskop Urmas Viilma tegi keskööl Facebookis juhtunu kohta postituse. „Mul puudub täpsem info toimunust, kuid lugedes allolevat uudist, väljendan oma sügavat kurbust, et selline rünnak Soome külalise ja tema Eesti mõttekaaslaste vastu aset leidis,“ viitas ta ERR-i artiklile.

Erinevad inimesed võivad Viilma sõnul uskuda erinevalt, võivad ka piiblit lugeda erinevalt, kuid mitte miski ei õigusta füüsilist vägivalda ligimese vastu, isegi kui saadakse asjadest usuliselt või maailmavaateliselt väga erinevalt aru. „Mõistan hukka kõik seesugused vägivallaaktid ja homofoobia ega näe mingit õigustust ligimestevahelisele vihale või vihkamisele, sealhulgas erinevate usuliste veendumustega ja seksuaalse orientatsiooniga inimeste vahel,“ lisas peapiiskop Urmas Viilma.

Tallinnas toimus üleeile Baltimaade LGBT kogukonna toetusrongkäik Baltic Pride.

Jaga
Kommentaarid