Suurbritannia kaitseministeerium teatas reedeses avalduses, et esimest korda takistati Vene lennukeid neljapäeva õhtul, vahendab CNN.

Ministeeriumi sõnul püüti NATO ja Rootsi õhuruumi lähedal lennanud Vene hävituslennukid kinni Eestis Ämari lennubaasis asunud Eurofighter Typhooni lennukite ja Rootsi õhujõudude Gripens sõjalennukite abil.

„Venemaa õhusõidukid ei järginud rahvusvahelisi norme, kuna ei suhelnud asjaomaste lennuinfopiirkondadega, kuid jäid siiski rahvusvahelisse õhuruumi ja lendasid professionaalsel moel,“ öeldi avalduses.

Reede hommikul peatasid Eurofighter Typhooni hävituslennukid kaks Vene transpordilennukit, mis lendasid Venemaa mandriosast lõuna poole, Kaliningradi piirkonna suunas.

Ministeeriumi teatel said hävitajad veidi hiljem ülesande tabada veel kaks Vene hävituslennukit, mis lendasid samuti lõuna poole Soome lahe ja Läänemere kohal. Venelased ei pidanud ministeeriumi sõnul taas sidet kohalike lennuinfopiirkondadega.

Brittidega ühinesid Soome õhujõud ja saatsid Vene lennukid üle Soome lahe, siis anti need üle Rootsi õhujõududele.

NATO viib praegu Läänemerel läbi mereväeõppusi ja Suurbritannia kaitseministeeriumi sõnul on Venemaa lennukid ootuspäraselt kogu aeg liitlaste laevu jälginud.