Mitmed Prantsuse ametnikud on kinnitanud, et Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz ning Poola president Andrzej Duda on oodatud järgmisel esmaspäeval Pariisi, et kohtuda Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga.

Õhtusöögi vältel aset leidva kohtumise põhiteemaks kerkib tõenäoliselt Ukraina NATO liikmesus ning liitlaste poolt pakutavad julgeolekutagatised enne Vilniuse kohtumist.

Eelmisel nädalal Moldovas aset leidnud Euroopa Poliitilise Ühenduse tippkohtumisel nõudis Macron konkreetsete ja käegakatsutavate julgeolekutagatiste andmist ning väitis, et Ukrainale tuleks pakkuda teed NATO liikmestaatuse poole. Scholz seevastu esines vaoshoitud sõnavõtuga, kus ta lausus, et praegu peaksime keskenduma Ukraina aitamisele. Samuti, et NATO liikmelisuse küsimus on asi, millega tuleb tegeleda peale sõja lõppu.

Puudub üksmeel

Poola on sarnaselt teistele alliansi idatiiva riikidele korduvalt toetanud tugevate julgeolekugarantiide andmist Ukrainale. Poola peaminister Mateusz Morawiecki lausus hiljuti, et „Ukraina võitleb praegu NATO huvides, seega väärib ta otseteed allianssiga liitumiseks.“

Kuigi NATO riikide seas valitseb laialdane arusaam, et Ukraina ei saa allianssiga liituda seni kuni kestab sõjategevus Venemaaga, puudub konsensus, kuidas reageerida praegusele Ukraina tugevale survele enne Vilniuse tippkohtumist. Üks Prantsuse diplomaat rääkis Politicole, et NATO riikide suutmatus leida ühist keelt tippkonverentsil oleks suur kingitus Vene propagandamasinale.

Macroni ja Scholzi vahelist suhtlust on pingestanud eelkõige Hiina ning Euroopa Liidu reformimist puudutavad küsimused. Kohtumine Pariisis märgib suhete paranemist. Riigipead kohtusid teisipäeval Potsdamis ning Macronil on juulis kavandatud riigivisiit Saksamaale.