Justiitsminister Rein Lang ütles Soome telekanali MTV3 hommikuprogrammile, et Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleks seadusi ette valmistades analüüsida ka nende mõjusid naaberriikidele.

„Küsimust seksiteenuste ostmise keelustamisest tuleb vaadata laiemalt. Eesti ja Soome Euroopa Liidu liikmetena peaksid tegema koostööd — piiriülese mõjuga seadusi peaks suutma ette planeerida ja nende osas peaks konsulteerima ka naabritega.

On kahetsusväärne, et Rootsi võttis vastu seaduse, mis mõjutas Soomet ja samuti Taanit, Norrat, Saksamaad ja mingil määral ka Eestit. Loodetavasti Eduskunnas tõstatub küsimus selle seaduse piiriülesest mõjust,“ ütles justiitsminister.

„Kui Soome keelustaks prostitutsiooni ostmise, siis kindlasti mõjutab see Tallinna olukorda. Teada ju on, et Tallinna sadamas oli 2005. aastal umbes seitse miljonit piiriületust ja umbes viis miljonit neist tehti soomlaste poolt Helsingi-Tallinn-Helsingi suunal.“

Lang kinnitab, et Eesti justiitsministeeriumis ei ole seksi ostmist keelava seaduse koostamine praegu päevakorras.

“Arvame, et meie seadused on täiesti asjakohased. Oleme Eestis valinud omamoodi kesktee, see on olnud üsna toimiv ning seega muudatusteks ei ole meie arvates küll mingit põhjust. See olukord võib aga just nimelt Soome seaduste mõjul muutuda,” märkis Lang.

„Seejuures peame arvestama, et kui me keelame seadusega seksiostu, siis see mõjutab organiseeritud kuritegevuse olukorda nii Tallinnas kui ka Helsingis, sest Euroopa Liidus ei tunta ju enam mingeid piire.“

Justiitsministri hinnangul tuleb Eestil kindlasti võtta arvesse ka Läti seisukohta antud küsimuses. Eesti ja Läti valmistuvad Schengeni-ruumiga liituma 2007. aasta sügisel, piirikontroll kaob siis päriselt ning kõigi inimeste, sealhulgas kurjategijate liikumine maalt maale on väga lihtne.

Eestis on praegu karistatav prostitutsiooni vahendamine, seksi ostmist ja müümist seadused põhimõtteliselt ei puuduta.