ERR kirjutas, et kunstide asekantsler Raudsepp võttis teisipäeval vastu koondamise ettepaneku, mille järel viiakse kultuuriministeeriumis läbi struktuurimuudatus, kus kultuuriväärtuste asekantsleri alluvusse jäävad kunstide osakond ja kultuurivääruste osakond. Kultuuriväärtuste asekantslerina töötab praegu Merilin Piipuu.

Koondamine toimus vaid mõned päevad peale Raudsepa arvamusloo avaldamist ERR-i kultuuriportaalis, mis puudutas teatrivaldkonna rahastamist ning etenduskunstide tegevuskava ettepanekut perioodil 2023 kuni 2027. Raudsepa kirjutis tekitas valdkonnas ohtralt poleemikat.

Muuhulgas käis Raudsepp välja ettepaneku vähendada Vene Teatri 2024. aasta tegevusmahtu ja tõsta trupi töökoormus riigiteatrite keskmiseni (50 protsenti) ning suunata sõltuvalt tehtud valikutest 250 000 kuni 750 000 eurot täiendavalt erateatrite taotlusvooru. Samuti tulnuks tema hinnangul alustada ettevalmistusi Vene Teatri väiksemas mahus tegutsemiseks, tarvidusel teha muudatused nõukogus, kuulutada välja uus tegevjuhi konkurss, kui vaja leida väiksemad ruumid.

Esmaspäeval distantseerus kultuuriminister Heidy Purga asekantsleri seisukohtadest, nimetades seda ühe ametniku ideeks, mitte kultuuriministeeriumi seisukohaks.

„Meediale edastatud ettepanekuid, mis puudutavad Vene teatri küsimust, ei ole arutatud, ei ametkondlikult ega ka valdkonnasiseselt, see on ametniku arvamus, mis ei ole kindlasti poliitiline otsus,“ rääkis kultuuriminister Heidy Purga „Aktuaalsele kaamerale“. „See on ametniku idee, see ei ole kultuuriministeeriumi ametlik seisukoht,“ lisas Purga.

Raudsepp: leian, et pole käitunud ebaeetiliselt

Koondatud asekantsler märkis Delfile, et tema ametikoha kaotamine on käinud läbi ka tema enese ettepanekutest, mille eesmärk on olnud muuta kultuuriministeeriumi tööd efektiivsemaks.

„Struktuurimuudatused pole midagi erakordset,“ ütles ta Delfile.

Miks aga struktuurimuudatus tema arvamusartiklist tulenenud poleemilise perioodiga ühte auku kukkus?

„Võib-olla arvamusartikkel tõesti kiirendas protsessi, aga seda ma ei tea,“ ütles ta. Raudsepp märkis, et kultuuriministeeriumi koridoridest pole hiljutise arvamusartikli najal talle pahameelenoote kõrvu jõudnud.

Ning et ta oma arvamusartikliga oleks üle piiri astunud, Raudsepp ise ei arva.

Otsus need asjad avalikuks teha oli puhtalt minu otsus, mitte kellegi teise oma.

Taaniel Raudsepp

„Leian, et pole käitunud ebaeetiliselt - vastupidi, olen järginud oma põhimõtteid, teinud asjad avalikuks täie teadmise juures, et tegemist on tundlike teemadega, mille üle on vaja avalikku arutelu,“ ütles ta Delfile.

Raudsepp märkis oma arvamusartiklit sotsiaalmeedias jagades, et „veendumus avalikustamise vajadusest tugineb senisel arutelude käigul ja viimasel kohtumisel väljaöeldul“ ning et „selle sammu tingivad kunstide valdkonna kõrgema riigiametniku vastutus ja minu isiklik eetika“.

Mida ta selle all silmas pidas? Mis aruteludele ta viitas?

Raudsepp ei soovinud teemat hetkel lahata.

„Detailidesse ei soovi minna. On kogum asju, mille pealt otsustasin sellise sammu astuda,“ jäi ta napisõnaliseks. „Nendel teemadel on olnud väga palju arutelusid teatrijuhtidega ja näiteks kultuuriministeeriumi nõunikega, kuid otsus need asjad avalikuks teha oli puhtalt minu otsus, mitte kellegi teise oma.“

Raudsepp avaldas lootust, et ootamatu koondamine teenib osakondade ühendamisel õilsamat eesmärki ning võimaldab ministeeriumis teha vastavates valdkondades tööd efektiivsemalt. Lisaks loodab ta, et tema ettepanekuid võetakse tulevastes aruteludes kasutusele.