Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi teatas pärast julgeoleku- ja kaitsenõukogu (RNBO) istungit, et Vene terroristid lasid Kahhovka hüdroelektrijaama konstruktsioonid õhku ööl vastu tänast kell 2.50 seestpoolt.

Zelenskõi sõnul on üleujutusalal 80 asulat.

„On antud korraldus viia läbi riskipiirkonnast evakueerimine ning varustada joogiveega kõiki linnu ja külasid, mida varustas Kahhovka veehoidla,“ ütles Zelenskõi.

Zelenskõi teatas, et RNBO istungil lepiti kokku kompleks rahvusvahelisi ja julgeolekumeetmeid, et võtta Venemaa selle terroriakti eest vastutusele. „Karmilt vastutusele,“ rõhutas Zelenskõi.

Ukraina kaitseministeeriumi luure peavalitsuse esindaja Andri Jussov teatas, et Vene okupandid lasid Kahhovka hüdroelektrijaama tammi õhku kaugjuhtimise teel.

„On selge, et võimsa plahvatuse kohta antakse täpsed hinnangud, kui palju lõhkeainet selleks vaja on. See kõik arvestatakse välja. Aga faktid selle kohta, et rašistid panid paika kontrollitud distantsilt õhkimiseks vajaliku lõhkeaine ja tehnika, on kindlasti olemas,“ ütles Jussov.

Internetti ilmunud videote järgi sai tamm kriitilisi kahjustusi ega pea enam vett. Videost on näha, et Kahhovka veehoidlast hakkas vett kontrollimatult välja voolama ja see võib allavoolu Dnepri ääres põhjustada tõsiseid üleujutusi.

Hersoni oblasti sõjaadministratsiooni juht Oleksandr Prokudin kuulutas välja Dnepri paremkalda üleujutusohus elanike evakueerimise.

Prokudin teatas, et pärast Kahhovka hüdroelektrijaama tammi purunemist muutub veetase kriitiliseks viie tunniga.

„Vene armee pani toime järjekordse terroriakti – lasi õhku Kahhovka hüdroelektrijaama. Viie tunniga jõuab vesi kriitilisele tasemele, on alustatud ohtlike rajoonide elanike evakueerimist,“ ütles Prokudin.

Prokudin palus inimestel kiiresti panna kokku dokumendid ja esmavajalikud esemed ning oodata evakueerimisbusse.

Jaga
Kommentaarid