Laats läkitas täna peaminister Kaja Kallase suunas arupärimise, uurimaks „miks alavääristab valitsusjuht parlamendiliikmeid ning miks ei ole ta solvava sõnakasutuse pärast avalikult vabandanud“.

Lauri Laatsi sõnul ületas Kaja Kallas (Reformierakond) viisakusnorme, kui ütles 26. mail toimunud tehnoloogiakonverentsil küsimustele vastates riigikogu liikmete kohta järgmist: „Meil on seal lauljaid küll, aga suures osas, pean kahjuks tõdema, on seal klounid.“

„Riigikogu veebilehel on kättesaadavad XV koosseisu kuuluvate saadikute erialased andmed, millest ei tulene, et enamus oleks spetsialiseerunud tsirkusekoomikale, õigupoolest ei ole seda ükski 101-st saadikust,“ märkis Lauri Laats. „Peaministri poolt sellise väljendusviisi kasutamine riigikogu liikmete osas oli ebameeldiv üllatus ning paratamatult annab see edasi halvustavat suhtumist Eesti Vabariigi seadusandliku kogu liikmetesse. Väide on seda enam kummastav, et alles hiljuti, 12. aprillil sai Kaja Kallas riigikogu enamuselt volitused valitsuse moodustamiseks.“

Kaja Kallas käitub oma sõnade vastaselt, kui halvustab avalikul üritusel rahva valitud parlamendiliikmeid.

Lauri Laats

Keskerakondlane viitas ühtlasi n-ö topeltstandarditele: Laats meenutas, et just Kaja Kallas algatas 2012. aastal riigikogu liikme hea tava põhimõtete välja töötamise, mille kandvateks teesideks on tõsta poliitilist kultuuri ning hoiduda Eesti riigi ja riigikogu maine kahjustamisest.

„Kaja Kallas käitub oma sõnade vastaselt, kui halvustab avalikul üritusel rahva poolt valitud parlamendiliikmeid, sealhulgas enda erakonnakaaslasi ja koalitsioonipartnereid. Sellest tulenevalt tekib põhjendatud kahtlus, et valitsusjuhil muutub keeruliseks täita põhiseaduslikku ülesannet sise- ja välispoliitika ellu viimisel, kui ta suhtub valimistel mandaadi saanud seadusandliku võimu esindajatesse halvustavalt ning kasutab avalikke esinemisi riigikogu maine kahjustamiseks,“ lausus Laats.

Küsimused peaministrile on Laatsil järgmised:

1. Kas ajakirjanduses avaldatud tsitaat, milles nimetate riigikogu liikmeid klounideks, vastab tõele või on tegemist valeinformatsiooniga?

2. Juhul, kui meedias omistati Teile mainitud tsitaat, kuid tegelikult Te nii ei öelnud, siis millisel viisil plaanite nende väidete levitamist takistada?

3. Juhul, kui Te tõepoolest ütlesite avalikul üritusel, et peate riigikogu liikmeid klounideks, siis kuidas hindate, millist kahju on see väide teinud riigikogu ning Eesti Vabariigi mainele?

4. Juhul, kui Te tõepoolest ütlesite avalikul üritusel, et peate riigikogu liikmeid klounideks, siis kas Teie meelest oli see väide ebaõnnestunud ning kas peate vajalikuks selle eest avalikult vabandada?

5. Kuidas peate võimalikuks edaspidi täita valitsuse põhiseaduslikku ülesannet sise- ja välispoliitika ellu viimisel, kui suhtute riigikogu liikmetesse halvustavalt ning kasutate avalikke esinemisi riigikogu maine kahjustamiseks?

6. Kas peate vajalikuks asuda välja töötama eetikakoodeksit Vabariigi Valitsuse liikmetele, et ennetada peaministri ning ministrite seesugust käitumist, mis kahjustab riigikogu ja valitsuse ning Eesti Vabariigi mainet?

7. Palun nimetage need riigikogu XV koosseisu liikmed, keda peate klounideks?

Tehnoloogiakonverentsil tehtud Kallase sõnavõtust saab lähemalt lugeda Ärilehest.