Lõuna-Aafrika Vabariigi välisminister Naledi Pandor ütles, et BRICS-i visioon on pakkuda ülemaailmset juhtrolli geopoliitilistest pingetest, ebavõrdsusest ja ebakindlusest killunenud maailmas, vahendab BBC News.

BRICS-i riikide rahvaarv kokku on üle 3,2 miljardi, mis on umbes 40% kogu maailma rahvaarvust.

Kohtumise esimesel päeval Kaplinnas ütles India välisminister Subrahmanyam Jaishankar, et kohtumine peab saatma välja tugeva sõnumi, et maailm on mitmepooluseline, et selle tasakaal muutub ja et uute olukordadega ei saa tegelda vanal moel.

„Nende probleemide südames, millega me silmitsi oleme, on majanduslik kontsentratsioon, mis jätab liiga palju riike liige väheste armule,“ ütles Jaishankar.

Brasiilia välisminister Mauro Vieira nimetas BRICS-i asendamatuks mehhanismiks, et ehitada üles mitmepooluseline maailmakord, mis peegeldaks arenevate riikide vahendeid ja vajadusi.

Hiina asevälisminister Ma Zhaoxu ütles, et BRICS-i võidakse laiendada, et pakkuda abi arenevatele riikidele ja tõusvatele turumajandustele.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov teatas, et üle kümne riigi, sealhulgas Saudi Araabia, on väljendanud huvi BRICS-iga ühinemise vastu.

Lavrovi osalemine kutsus aga esile proteste. Meeleavaldajad tõid välja Lavrovi pildi kirjaga „laste mõrtsukas“.

Üks meeleavaldaja ütles AFP-le, et on raske vaadata Lõuna-Aafrika Vabariigi ametnikke surumas kätt isikul, kes osaleb süsteemsetes sõjakuritegudes Ukraina laste vastu.