Pakettreisid või omal käel reisimine - kumb ja miks?

Kui oled otsustanud, et tee viib välismaale, siis on mõistagi järgmine samm endale meelepärane sihtkoht valida. Ning seda võimalikult taskukohase hinna ja mõistliku kvaliteediga. Alati võid kõik omal käel välja kaardistada ja kogu teekonna ise paika panna. Samuti võid otsustada pakettreiside kasuks. Mõlemal valikul on omad plussid-miinused. Kõike ise tehes õpid palju ja võid lennata väga odava hinnaga. See-eest on aga ajaline kulu suur ja küsimusi kuhjaga.

Pakettreiside eeliseks on asjaolu, et sisuliselt teeb kogu töö sinu eest ära reisiagent. Tema vaatab, et sa ka päriselt normaalse hotelli leiaksid ning on sulle probleemide korral alati abiks. Terviserikked, konfliktid-arusaamatused majutajaga või muud taolist aitab sul reisiagent korda ajada. Miinuseks on siinkohal ehk vähene paindlikkus: kui oled juba kord reisipaketi/firma valinud, siis teevad nad sulle vastavad broneeringud, mida hiljem muuta oleks tülikam (või mõnikord ka võimatu) kui omal käel asju ajades.

Siinkohal nõuanne kogenematule reisijale: kui otsustad lennufirma kasuks, tasub uurida kindlasti mitut eri teenusepakkujat kuna hinnavõit võib olla korralik. Pakkujatest teatavasti puudust ei tule, kuid teiste seas võib esile tõsta AirGurut, mis on hiljuti populaarsust kogunud oma soodsate hindade, laia valiku ja tõeliselt kvaliteetse teenindusega.

Olenemata sellest, kumma lähenemise valid, varu endale korralikult aega ja tutvu põhjalikult nii hotellide, lennu- kui ka reisipakkujatega.

Ole kannatlik ja ära torma. Oota ja vaata, kas reiside hinnad sinu sihtkohta tõusevad või langevad.

Pakkimise põhitõed

Kohvrit pakkides mõtle alati läbi kas kõik, mida kaasa võtad, on tingimata vajalik. Koosta nimekiri esmavajalikust.

Siinkohal näide:

  • Dokumendid (pass/ID-kaart, tervisetõendid, muu vajalik),

  • lennupiletid, broneeringud,

  • rahakott,

  • telefon ja laadija (ning muu tehnika + laadijad),

  • hügieenitarvikud,

  • riided ja pesu vastavalt kliimale ja reisi pikkusele,

  • jalanõud vastavalt kliimale,

  • väike meditsiinipakk, päikesekreem, plaastrid, desinfitseerimisvahendid ja muu taoline.

Võimalik on ka teadjamatelt reisisellidelt nõu küsida, mis võiks „esmavajalikuks“ kvalifitseeruda ja ilma milleta minna ei tasuks. Soovi korral saad internetist välja otsida pakkimise nimekirjad (ingl. k. travel packing check-list), mida vastavalt enda eelistustele muuta saad.

Mis riietesse puutub, siis tasub need rulli keerata või spetsiaalsetesse vaakumkottidesse panna. Huvitaval kombel võtavad need niimoodi vähem ruumi. Jalanõud võid mässida eraldi kile sisse, pisikesse kilekotti või need näiteks vannimütsi panna, et nad muid asju ära ei määriks. Sama kehtib ka šampooni- ja kreemipudelitele. Kasuta ära ka pakkimise käigus tekivad tühimikud ning pane sinna näiteks sokid või muud väiksemad asjad. Vettkartvad asjad mässi samuti kile sisse.

Väärisasjade ja rahaga tuleb olla leidlik ning peita need kohtadesse, kuhu pikanäpumees esimesi hooga vaadatagi ei oskaks. Katsetada võid tühjade päikesekreemi pudelitega, sokkide, tossudega ning kõige muu „ebatraditsioonilisega“, mis asjassepühendamatule lausa jaburana tunduda võivad.

Ja kui nüüd kimpsud-kompsud kokku on pakitud, siis tuleb see kõik ka muidugi üle kaaluda, et ei tekiks lisakilosid, mis võivad hiljem nii rahaliselt kui ka meelerahu arvelt kulukaks osutuda. Tihtipeale ajab asja ära tavaline kodune kaal. Igal lennufirmal on pagasile erinevad nõuded nii mõõtmete kui kaalu osas, kindlasti loe vastavat infot pakkuja kodulehelt.

Lisainfot pagasi ja turvanõuete kohta leiad Maksu- ja Tolliameti kodulehelt ning Tallinna lennujaama kodulehelt.

Dokumendid-tingimused-kindlustused

Paljude jaoks ehk tüütu, kuid tänapäeval siiski vajalik. Enne minekut tuleb loomulikult ära teha kodutöö ja uurida, kas on tarvis viisat. Kui mitte, siis kui kaua viisavabalt sinu valitud riigis reisida saab? Millised tingimused kehtivad riiki sisenemisel? Vaktsiinid, testid või midagi muud? Kontrolli, et sinu pass/ID-kaart kehtivad veel julgelt mitu kuud enne teele asumist, et need reisiloleku vältel ei aeguks.

Siinkohal praktiline nõuanne ennetamaks olukordi, kus dokumendid kaduma juhtuvad või maha on ununenud. Tee oma dokumentidest (ntks juhiluba) telefoniga pilt ja saada see iseendale e-postile või hoia pilte mõnes enda poolt usaldatud teenusepakkuja pilves nagu OneDrive. Niiviisi on sul märksa suuremad võimalused kadunud vara üles leida ja nii mõndagi täbarat olukorda vältida.

Kui teed mingil põhjusel paberkoopiad, siis hoia need käeulatuses ning ära paki neid äraantava pagasi hulka.

Kui kindlustuse tegemiseks läheb, siis mõistagi on kasulik omada nii reisi- kui tervisekindlustust. Nii hoiad arstiabi kulud madalal. Kui reisid sageli, tasub kaaluda aastast korduvreisikindlustust. Tänapäeval on reisikindlustus paljude krediitkaartide paketis sees. Kui oled krediitkaardi omanik siis tutvu enda lepinguga, ehk oled juba kindlustatud.

Lisainfot riiki sisenemise nõuete kohta saad välisministeeriumi kodulehelt.

Nipid välismaal reisimiseks

Kui soovid raha kokku hoida ning ühtlasi ka kohaliku kultuuriga ehedamalt tutvust teha, siis tasub takso asemel kaaluda ühistransporti, mis võib odavamaks osutuda. Eelnevalt tasub kindlasti sõiduplaane internetist uurida, et näha millised liinid sinu hotelli juurde sõidavad. Nii hoiad hiljem hulga aega ja vaeva kokku.

Siinkohal tasub meeles pidada, et on tark varuda sularaha kuna igal pool ei pruugi saada kaardiga maksta ning automaatidest raha välja võtmine võib olla tasuline. Pangakaartide puhul aga tasub kontrollida oma limiiti, et võiksid kindel olla, et igas olukorras kulud kaetud saavad.

Kindlasti jälgi oma mobiilse interneti kasutust ning uuri vajaduse korral oma internetiteenuse pakkujalt tingimused üle, et olla kindel kas ja kuidas teises riigis mobiilset netti kasutada saab.

Ohutuse koha pealt tasub ära teha elementaarne kodutöö. Eriti siis kui omal käel reisimise ette võtad. Milliseid piirkondi vältida? Millal teatud kohtadest eemale hoida? Mis piirkonnas ja millal esinevad suurimad loodusõnnetused? Kuidas väärisasjade vargust ennetada? Ja nii edasi.

Pakettreiside puhul on sulle siinkohal suuresti abiks reisiagendid-konsultandid, kes sind vastava infoga varustada saavad või omakorda täpsemate allikateni juhatada oskavad.

Pea ühtlasi veel meeles, et alati ei pruugi kõik minna nagu õlitatult. Võib tekkida viivitusi rikete, lendude tühistamise või pikkades järjekordades seismise näol. Seetõttu võid oma esialgsest graafikust maha jääda. Ärrituse ja tülide vältimiseks tasub juba aegsasti arvesse võtta, et eriti lennureiside puhul on sellised asjad teinekord paratamatud ning sageli ka sinu kontrolli alt väljas.

Kuidas reisiväsimusega toime tulla? (nn.“jet lag„)

Lennuväsimus on kerge tekkima, eriti pikemate lendude puhul. Õnneks on selle vastu rohtu. Elementaarse asjana tuleb ennast muidugi enne teele asumist korralikult välja magada. Kord juba teel olles tuleks varuda pudel vett, et vedelikutase organismis koos energiavarudega säiliks. Veel on hea kaasa võtta pakk kuivatatud puuvilju või pähkleid, mis samuti hästi mõjuvad.

Kohale jõudes kasuta võimalust ja mine lühikesele jalutuskäigule või tee üks kerge võimlemine - see aitab kangusest vabaneda ja täidab keha virgustundega, mis aitab unisuse vastu võidelda kui sul pole plaanis kohe magama jääda.

Loodame, et said siit nii praktilisi näpunäiteid kui ka edasist mõtteainet oma uute retkede planeerimisel. Kui nüüd reisiisu tekkis ja mõtled kuhu soodsa hinnaga minna, siis külasta kindlasti AirGuru Facebook-i, kust leiad hulgaliselt heade hindadega reisipakkumisi.

Jaga
Kommentaarid