Esmalt on tarvis valida terrassile parim asukoht

Terrassi asukoha valimine on projekti esimene oluline samm ning see otsus tuleb langetada võimalikult hoolikalt. „Juurdeehitus tuleb planeerida sellisesse kohta, kus sellest on maksimaalselt kasu. Kuigi terrassid ehitatakse sageli maja päikesepoolsele küljele, on tegelikult vaja arvestada veel mitme olulise teguriga,“ selgitab Hiob.

„Lisaks päikesele on tähtis ka terrassile juurdepääsetavus ja loogiline paigutus maja siseruumi ning õue suhtes. Tuulekaitse ja privaatsus mängivad samuti olulist rolli,“ loetleb Hiob tähelepanu väärivaid aspekte.

Siiski ei tohi pärast sobiva asukoha leidmist kohe materjali valimise ja ehitustöödega alustada. Enne tuleb uurida ehitusloa kohta.

Kas terrassi ehitamiseks on vaja ehitusluba?

Tavaliselt ei nõua terrassi ehitamine ehitusluba. Siiski on oluline teada, et on ka erandeid, ning enne ehitustööde alustamist on soovitatav end nendega kurssi viia. „Ehitusseadustiku kohaselt kvalifitseerub terrass erirajatiseks, kui selle kõrgus ületab ühe meetri. Sellisel juhul on vajalik ehitusteatise esitamine,“ selgitab Hiob seaduse nüansse.

On veel mõned erisused. Varikatusega terrassid ja üle 20 ruutmeetri suurused terrassid nõuavad ehitusprojekti. Lisaks on soovitatav küsida kohaliku omavalitsuse kooskõlastust basseini rajamise korral.
Ehitis, mis asub vähem kui viie meetri kaugusel naaberkrundist, nõuab eelnevat kokkulepet naabriga, soovitatavalt kirjalikus vormis.

Risto Hiobi sõnul on igal juhul vajalik enne ehitustööde alustamist konsulteerida kohaliku omavalitsusega, sest teadlikkus seadustest ja määrustest ei tee kunagi halba. „Nii saate projektiga muretult alustada ning vältida võimalikke hilisemaid ebameeldivusi,“ selgitab Hiob.

Terrassi ehituse hind sõltub peamiselt valitud materjalidest ja kavandatud ideedest

Kindlat reeglit, kui palju uus terrass maksma läheb, ei ole. Terrassi ehituse maksumus sõltub paljudest teguritest. Nende hulgas on:

  • projekt või joonis

  • suurus ja kõrgus

  • vundamendi tüüp

  • materjalikulud

  • tööjõukulud

Isetegemine on tavaliselt odavam (kui teed kõik õigesti), ehitaja palkamine aga kallim valik.

Hiobi sõnul suudab igaüks, kellel on piisavalt motivatsiooni ja soovi, ka ise terrassi ehitamisega hakkama saada.

Terrassi ehitus

Terrassi vundamendi planeerimisel on oluline pöörata tähelepanu pinnase omadustele

Terrassi ehitus algab vundamendi rajamisest. Mis tüüpi vundament terrassile teha, sõltub eelkõige maapinnast ja kandekonstruktsiooni ankurdamise viisist.

Peamisi paigaldustüüpe on kolm. Ehk siis paigaldamine

  • kivipinda või betooni,

  • tugipostidele,

  • plaadile või maapinnale.

Kivipinda või betoonvundamendile rajatav õuepõrand paigaldatakse postikingade abil, mis kinnitatakse aluspinna sisse ankrumassiga. Selline lahendus on hästi püsiv ja äärmiselt vastupidav.

Mullasele, liivasele või muule ebatasasele pinnasele terrassi rajamine on mõistagi keerulisem. Terrass ehitatakse tugipostidele ning töö on ajamahukam eelkõige seetõttu, et betoonisegu peab pikemalt kuivama.

Kui ehituskoha pinnas on kõva ja tasane ning terrass hakkab asetsema maapinna lähedal, võib vundament toetuda betoonplaatidele. Siinkohal on oluline paigutada tugijalana toimiva puidu ja betoonplaadi vahele ka niiskustõkkena toimiv isolatsioonipapp.

Vundamendi planeerimisel tasub leida vastus ka küsimusele, kas terrass kinnitub maja külge või mitte. Kui jah, siis määrab maja karkassi materjal selle, kuidas kandetala paigaldada.

Järgmine samm on terrassi karkassi ehitamine

Kui vundament on valmis, on järgmiseks sammuks terrassi karkassi ehitamine. „See on oluline osa, sest just sellel hakkab terrassipõrand seisma. Puudujäägid karkassis annavad jala all kohe tunda,“ toob Hiob välja ohukoha.

Puuprussidest koosnevad karkassid jagunevad kaheks, tasapinnaliseks või ristkarkassiks. Mis on nende vahe?

Hiobi sõnul sõltub ehituslahenduse valik sageli terrassi kõrgusest.

Ristkarkassi on kergem paigaldada, ent sel juhul jääb laudis pisut kõrgem. Kui soovitakse, et terrass jääks madalam ning prussid ja kandetalad ristuksid samal kõrgusel, tuleks otsustada tasapinnalise lahenduse kasuks.

Terrassi vastupidavus sõltub kasutatud materjalidest ja kinnitusvahenditest

Olgu pealehakkamine ja oskused nii head kui tahes, üle ega ümber ei saa faktist, et materjalide kvaliteet määrab lõpptulemuse.

Ainuüksi kinnitusvahendeid on palju erinevaid ja nende kasutus sõltub sellest, millise terrassi osa ehitamine parajasti käsil on. Spetsiaalsed konstruktsioonikruvid lihtsustavad oluliselt karkassi ehitust ning tagavad, et valmiv terrass saab vastupidav ja kauakestev.

Loomulikult ei tohi alahinnata kasutatava puitmaterjali kvaliteeti ning koonerdada ei maksa ka vundamendi juures.

Viimane samm terrassi ehitamisel on laudise paigaldamine ja viimistlustööd

Terrassi ehituse viimaseks tööks on laudise paigaldamine. Eelnevaga võrreldes tundub see olevat vast kõige lihtsam osa tööst, ent siingi on mõningaid näpunäiteid ja nippe, mida jagada.

Näiteks tasub teada, et terrassilauad hakkavad ilmastiku toimel kindlasti „mängima“ ning selleks, et vältida nende pundumist ja lõhenemist, tuleb laudade vahele jätta kindlad vahed.

Samuti võiks lauad paigaldada nii, et kumerus ja südamiku külg on üleval. See laseb terrassile kogunenud veel lihtsamini ära voolata ning vähendab omakorda niiskusest tulenevaid kahjustusi.

Peidetud kruvipeadega terrass jätab põrandast luksusliku mulje, seda on kergem hooldada ning sellel on mõnus kõndida ka paljajalu.

Kui lauad paigas, jääb lõpetuseks tegeleda veel vaid värvimis- ja viimistlustöödega. Hiobi sõnul on see koht, kus ideedel lennata lasta: „Näiteks saab terrassi integreerida lilleasemed, valgustuse ning muid lahendusi.“

Terrassi ehitus

Terrassi ehitamine kulgeb ESSVE abiga oluliselt kiiremini

Selleks et terrassi ehitamine sujuks tõrgeteta ning kõik head nipid-näpunäited oleksid ühest kohast võtta, on ESSVE loonud spetsiaalse terrassiveebi. Põhjaliku teejuhise leiab endale nii algaja kui ka päris kogenud ehitaja.

„Julge pealehakkamine on pool võitu ning terrassiehituse kodulehe abiga peaks leidma vastuse igale tekkivale terrassiehituse küsimusele,“ julgustab ESSVE esindaja Risto Hiob kõiki härjal sarvist haarama.

ESSVE tootevalikuga terrassikruvidest erinevate kinnitusvahendite ja kipsikruvideni saab tutvuda kõigis hästi varustatud ehituspoodides.


Jaga
Kommentaarid