Algselt audiitoritega koostööd mitte teinud Helen Sildna - kes korraldab Tallinn Music Weeki ja Station Narvat - soostus uuel katsel kultuuriministeeriumi nõude peale palutud dokumente esitama. Auditi järel leiti, et riigieelarvelist raha kasutanud ettevõte ei olnud rikkumisi toime pannud.

„Shiftworks on teinud meiega nüüd väga head koostööd, kogu nõutud info edastati viivitusteta. Usume, et auditi käigus paranes oluliselt ettevõtte raamatupidamine. Ka kultuuriministeeriumil oli auditist midagi õppida – täiendame oma aruandluse vormi, seame strateegilistele partneritele selgemad rahastaja ootused ning paneme olulistele strateegilistele partneritele auditeerimiskohustuse juba toetuslepingusse. Ministeeriumi töö on avaliku raha heaperemeheliku kasutamise eest seismine ning võtame seda tõsiselt,“ ütles kultuuriministeeriumi kunstide asekantsler Taaniel Raudsepp.

Auditis tehti järgnevad tähelepanekud:

  • Riigieelarvelisi toetusi on kasutatud taotluses ja lepingus ettenähtud abikõlbulikeks kuludeks.

  • Toetuse saaja peab raamatupidamisarvestust. Saadud tulud ja tehtud kulud olid raamatupidamises kajastatud. Toetuse saajal on olemas nõutud kuludokumendid, need on leitavad ja säilitatud.

  • Kultuuriministeeriumi (KuM), integratsiooni sihtasutuse (INSA), kultuurikapitali (KULKA) ja ettevõtluse arendamise sihtasutuse (EAS) toetuste omavahelises võrdluses kontrollitud ulatuses topeltfinantseerimist ei tuvastatud.

  • Perioodil 2019-2021 ei olnud raamatupidamises kasutusele võetud eristust erinevate toetuste/toetuse andjate lõikes (KuM, KULKA, INSA). Ehk toetatud projektiga seotud kulud ja neid kajastavad kulu- ja maksedokumendid ei olnud alati eristatud, projektipõhise raamatupidamisarvestuse kohaseid koode ei olnud alati märgitud kõikide vastava projekti kulude juurde. Nimetatud viga parandati olulises osas järelauditi käigus.

  • Esines juhtumeid, kus perioodil 2019-2021 oli toetusest hüvitatavad arved tasutud mitteabikõlbulikul perioodil. Toetuse andja oli hilisemad tasumised aruannetes aktsepteerinud, ehk kulutused tunnistati abikõlblikeks.

  • Shiftworks OÜ ei võta alati võrreldavaid pakkumusi teenuste sisseostmisel. OÜ sisemises korras puudub säte, mis kohustaks toetuse saajat järgima toetuse kasutamisel riigihanke üldpõhimõtteid ning ära hoidma huvide konflikti olukordi asjade-teenuste sisseostmisel.

Olulises osas auditi käigus ilmnenud süsteemne viga parandati ning viited üritustele ja erinevatele toetustele lisati nii kulu- kui tulu kannetele. Ettevõte korrastab ja loob eeldused projektipõhise raamatupidamisarvestuse pidamiseks, lisaks täiendab vastavalt ka oma sisemisi kordasid (pakkumuste võtmise nõue ja projektipõhise arvestuse põhimõtted).

Riigieelarvelise raha audit jäi algselt seisma

Kultuuriministeeriumi siseauditi osakond üritas möödunud aasta lõpul auditeerida ettevõtet Shiftworks OÜ - täpsemalt aastatel 2019, 2020 ja 2021 eraldatud riigieelarvelise toetuse kasutamist. Perioodil 2019-2023 eraldas kultuuriministeerium ettevõttele tegevustoetust, projektitoetuseid ja koroonaaegset kriisiabi ligi 1,1 miljon euro ulatuses.

Kuigi toetuste saamisel nõustus Sildna juhitud Shiftworks OÜ, et säilitab kõik vajalikud dokumendid ja on valmis laskma kultuuriministeeriumil ka toetuse kasutamist kontrollida (vastasel juhul oleks lepingu alusel tulnud raha tagasi anda), siis mullu oktoobris ei edastanud Shiftworks OÜ ministeeriumile - ka mitte korduva küsimise peale - palutud andmeid.

Tänavu märtsikuus väitis Sildna, et dokumendid on korda aetud ning protsess kultuuriministeeriumiga edukalt jooksmas.