Tuumarelvastatud Põhja-Korea kuues satelliidi väljasaatmine lõppes ebaõnnestumisega ning kanderakett kukkus koos satelliidiga merre. Enne seda kutsus see aga esile häire ja evakuatsioonihoiatused osas Lõuna-Koreast ja Jaapanist, vahendab Reuters.

„Mul oli selline paanika. Hädaabitelefon oli kinni ja internet oli aeglane,“ ütles 33-aastane 9-kuuse lapse ema Lee Ju-yeon. „Teadmata, mis tegelikult toimub, olin ma juba lapsega keldrisse jooksmas.“

Sireenid hakkasid umbes kümne miljoni elanikuga Soulis huilgama kohaliku aja järgi kell 6.32. Linn andis „presidendi häire“ ja käskis valmistuda võimalikuks evakueerimiseks.

Seejärel, umbes kümme minutit hiljem, tuli mobiiltelefonile teine hoiatus, kui siseministeerium teatas, et linna hoiatus saadeti välja ekslikult.

Lee ei hakanud evakueeruma, sest nägi televisioonis teadet, et häired olid seotud Põhja-Korea kosmoseraketiga, mis lendab kaugemale lõunasse. Lee näitas aga sõprade saadetud fotosid, millel nad lahkumiseks asju pakivad.

Kontoritöötajad Souli kesklinnas rääkisid, et mõtlesid tööle sõites, kuidas häirele reageerida. Kas võtta välja sularaha või koguda vett.

„Ma saan aru, et see oli eksitus, aga kuigi see peab olema lihtne, oleks see häiresõnum pidanud ütlema, mis toimub ja kuhu minna,“ ütles pärast lapse kooli viimist tööle suundunud 48-aastane Kim Jong-hyun.

Souli linnapea Oh Se-hoon vabandas hiljem segaduse eest linna antud häire pärast, aga kaitses seda otsust, öeldes, et see oli ettevaatusabinõu ohutuse tagamiseks. Oh lubas, et linn parandab selliste sõnumite sõnastust ja häiresüsteeme üldiselt.

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teatas, et uut satelliiti Chollima-1 kandnud rakett purunes ebastabiilsuse tõttu mootoris ja kütusesüsteemis.