Väliminister Tsahkna tänas kohtumisel Ühendkuningriiki panuse eest Eesti ja Euroopa julgeolekusse, sealhulgas NATO idatiiva tugevdamisse. „Ühendkuningriik on meie lähedane liitlane NATOs,“ sõnas Tsahkna. „Ühendkuningriik panustas märkimisväärselt Eesti vabadusse juba 1918. aastal, kui vabanesime esimest korda Venemaa ikkest, ja teeb seda ka täna.“

Eestit ja Ühendkuningriiki seob ka koostöö uute tehnoloogiate arendamisel. „See aitab meil küberjulgeoleku ja digilahenduste arendamisel koostööd veelgi tihendada,“ ütles Tsahkna ja lisas, et koostöös Ühendkuningriigiga panustatakse ka Ukraina digisektori toimepidevuse säilitamisse.

Tsahkna tunnustas ühtlasi Ühendkuningriiki juhtrolli eest Ukraina toetamisel. „Ühendkuningriik on teinud Ukraina aitamiseks märkimisväärset tööd tankide ja lennukite koalitsiooni juhina ning tänavuse Ukraina taastamis- ja ülesehituskonverentsi korraldamisega.“

Ühendkuningriikide välisminister James Cleverly sõnas pressikonverentsil, et Ühendkuningriik on uhke, et saab Eestis NATO kohalolu esindada. „Ma olen ülimalt tänulik meie liitlasele Eestile nende külalislahkuse eest,“ ütles Cleverly.

Ühendkuningriik on külmutanud kõik Vene varad ning lubab hoida neid nii kuni Venemaa maksab Ukrainale sõja eest kompensatsiooni, kaasaarvatud ka peale sõja lõppemist. Kui Ühendkuningriik on juba varad külmutanud, miks ei võiks neid otse Ukrainale anda, küsis Delfi välisminister Cleverlylt. Cleverly sõnul sellist plaani neil otseselt ei ole, küll aga uuritakse õiguslikke võimalusi selle tegemiseks. Cleverly sõnas, et nende arvates peaks agressorriik aitama oma ressurssidega rünnatud riigi üles ehitada.

Ühendkuningriik on pakkunud Ukraina pilootidele väljaõpet sinna saadetud lääne lennukitel, kuid praegu veel ebaselge, millised riigid ja kui palju lennukeid neile veel annetavad. Cleverly ei osanud Delfi küsimuse peale täpselt öelda, millal Ukraina lennukeid juurde oodata võiks. Küll aga sõnas ta Ukraina pilootide väljaõppega tegeletakse aktiivselt edasi.

Homme suundub Tsahkna ühes oma Ühendkuningriigi kolleegiga Norra pealinna Oslosse, NATO välisministrite mitteametlikule kohtumisele. Kohtumisel valmistutakse juulis toimuvaks NATO Vilniuse tippkohtumiseks, arutatakse julgeolekuolukorda Euroopas ning Ukraina praktilist ja poliitilist toetamist.