„Tänavune Baltops on meie jaoks ajalooline sündmus, sest nii suurt NATO merevägede kohalolu ei ole kunagi varem Eesti pinnal korraga olnud,“ ütles Eesti mereväe ülem kommodoor Jüri Saska. „Baltops 23 näitab liitlaste pühendumust Eesti ja kogu Läänemere regiooni kaitsele ning tõestab, et meie vetes harjutamine on selleks kaitseks ülioluline.“

Tallinnasse tulevad liitlaslaevad on pärit Ameerika Ühendriikidest, Rootsist, Poolast, Hollandist, Itaaliast, Saksamaalt, Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Taanist, Hispaaniast, Leedust, Lätist, Soomest ja Norrast. Suurim osalev alus on Ameerika Ühendriikide 6. laevastiku lipulaev USS Mount Whitney (LCC 20).

HMS Albioni saabumine Tallinna Vanasadamas 30.05.2023

Esimesed liitlaslaevad jõudsid täna Tallinnasse. Bekkeri-Meeruse sadamas sildus Prantsuse korvett Commandant Blaison (F793) ja Tallinna Vanasadamas Suurbritannia maabumisalus HMS Albion (L14).

Laevad hakkavad paiknema Tallinna Vanasadamas, Hundipea sadamas, Miinisadamas, Bekkeri-Meeruse sadamas ja Muuga sadamas.

Eesti merevägi on üritust planeerinud koostöös liitlaste ja erinevate Eesti koostööpartneritega ligi kolm aastat. „Siinkohal tahaksin tänada kõiki, kes on meile vastu tulnud ja toetanud – eriline tänu Tallinna Sadamale suure paindlikkuse ja koostöö eest,“ ütles kommodoor Saska.

Laevad sõidavad sadamatest välja 4. juunil ja esimesed ühised harjutused Eesti vetes toimuvad 5. juunil.

1972. aastal algatatud suurõppus Baltops on iga-aastane rahvusvaheline õppus, mis näitab NATO pühendumist rahu ja julgeoleku taseme edendamisele piirkonnas. Eesmärk on suurendada osalevate riikide paindlikkust maa-, õhu- ja mereväe ühendoperatsioonide läbiviimisel Läänemere regioonis. Õppust korraldab Ameerika Ühendriikide 6. laevastik.